4 metode sa iti motivezi elevii

Publicat: 20 Mar 2013 00:00

Motivarea elevilor este un demers foarte important in procesul de invatare, cu atat mai mult cu cat, in absenta acesteia, invataceii au performante scolare nesatisfacatoare.

Pentru ca elevii sa manifeste interes chiar si vizavi de cele mai dificile materii scolare, este important ca profesorul sa puna in aplicare metode eficiente de motivare a invataceilor.

1. Recompenseaza reusitele elevilor

Lauda este cea mai la indemana si, adesea, cea mai eficienta metoda de a-ti recompensa elevii atunci cand au o reusita, indiferent de natura acesteia, insa nu este singura.

Pentru a-ti motiva elevii sa performeze in continuare sau pentru a-i incuraja si determina sa isi imbunatateasca nivelul de performanta, foloseste-te si de alte metode de recompensa, precum, de pilda, afisarea pe un "panou de onoare" al clasei, al unei lucrari foarte bune sau acordarea de premii pentru cei mai buni elevi ai saptamanii.

2. Asigura-te ca elevii inteleg si stiu ce se asteapta de la ei

Studiile au aratat, ca elevii care nu cunosc sau nu inteleg cerintele exacte ale unei sarcini de indeplinit, au performante scolare mai slabe. Pentru a-ti motiva elevii sa fie sarguinciosi si sa priveasca dintr-o perspectiva pozitiva activitatea scolara, este esential, asadar, sa te asiguri ca inteleg foarte bine ce anume au de facut si care vor fi consecintele (deopotriva negative si pozitive) ale actiunilor lor.

3. Fixeaza obiective pe termen scurt

Iti doresti ca elevii tai sa iasa din rutina si sa fie entuziasmati de materia predata? O metoda excelenta de a-i motiva este aceea de a stabili obiective pe termen scurt. In acest fel, invataceii vor descoperi satisfactia lucrului dus la bun sfarsit si vor fi motivati sa persevereze pana la atingerea scopului major.

4. Fii entuziasmat si pasionat de materia predata

O alta metoda eficienta de a-ti motiva elevii este data de puterea exemplului: daca invataceii vor remarca entuziasm si pasiune in stilul tau de predare, se vor lasa molipsiti de atitudinea ta si vor prezenta mai mult interes vizavi de materia in cauza.

 Manifesta-ti entuziasmul prin metode creative de predare, jocuri educationale si o atitudine pozitiva si corecta referitoare la performantele elevilor.

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Credeti ca examenul de Bacalaureatul 2010 a fost fraudat?

Teste Online

Atmosfera terestra

TEST DE EVALUARE SECVENŢIALĂ. Atmosfera terestra

mai multe »