Reluarea adoptiilor internationale este o problema de decizie politica

Publicat: 22 Iun 2009 00:00

Reluarea adoptiilor internationale, recomandata de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, este o problema de decizie politica, a carei rezolvare revine guvernului, a declarat, duminica, secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Drepturile Copilului (ANDPC), Ileana Savu.

Comitetul ONU a analizat, recent, un raport al Romaniei referitor la drepturile copilului, in urma caruia a facut cateva recomandari tarii noastre privind adoptiile. Una din recomandari este ridicarea moratoriului privind adoptiile internationale, limitate in prezent doar la rudele din strainatate ale copilului.

Pe langa recomandarea privind ridicarea moratoriului privind adoptiile internationale, Comitetul ONU cere Romaniei scurtarea timpului de desfasurare a tuturor etapelor din cadrul procesului de adoptie.

Comitetul mai cere Romaniei sa intensifice campaniile de sensibilizare si de educare a populatiei in vederea promovarii recurgerii la forme non-violente de crestere a copilul, dupa ce s-a constatat ca practica pedepselor corporale este larg raspandita, desi acest lucru e interzis de lege. "Ei au constatat ca in tara noastra se mentine educatia traditionala de tip "bataia e rupta din rai" sau "unde da mama, creste", a mai spus Ileana Savu.

Comitetul recomanda si infiintarea institutiei Avocatul Copilului si a tribunalelor pentru copii, precum si o atentie sporita copiilor ai caror parinti pleaca la munca in strainatate. In acest sens, ANDPC face demersuri pentru ca acei copii cu parinti plecati cu contracte legale in strainatate sa primeasca nu numai alocatie din Romania, ci si unele drepturi din tara de munca a parintilor lor. "Daca, la noi, alocatia lunara este de 42 de lei, iar parintele lucreaza in Germania, unde cuantumul acesteia este de 150 euro, copilul trebuie sa primeasca si diferenta. Institutia care se va ocupa de aceste plati va fi Agentia Nationala de Prestatii Sociale", a precizat Savu.

Comitetul ONU a transmis ANPDC ca statul roman sa ia "toate masurile necesare pentru a asigura implementarea in totalitate a prezentelor recomandari".

Urmatorul raport al Romaniei va fi prezentat ONU in 2012.

Sursa: Ziare.com

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Credeti ca in sesiunea speciala a tezelor unice se dau subiecte mai usoare?

Teste Online

Ce stii despre Madonna?

Un test despre viata si activitatea Madonnei

mai multe »