calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Probleme in familie  »  Merita sa plec la munca in strainatate ?

Merita sa plec la munca in strainatate ?

calendar_month 27 Mai 2008, 00:00
Decizia de a pleca la munca in strainatate depinde de fiecare individ in parte. Este o alegere individuala, consimtita, bazata pe motive personale si sustinuta de argumente. Am listat mai jos o serie de astfel de argumente, atat PRO cat si CONTRA.

Argumente pro
Emigrarea aduce avantaje financiare
Cetatenii români au printre cele mai mici salarii medii brute dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene. Potrivit datelor statistice, un cetatean român câstiga de sase ori mai putin decât un slovac si de trei ori mai putin decât un ungur. Oficiului de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat arata ca Slovenia are printre cele mai mari salarii medii brute de 1.093 de euro/luna, urmata de Polonia cu salarii de 548 de euro/luna. Pana si slovacii castiga 368 de euro pe luna, în vreme ce in România, salariul mediu brut abia daca trece de 171 de euro. De asemenea, sansa de a te angaja in alte tari este mult mai mare, mai ales pentru persoanele necalificate, care in Romania ar fi somere, deoarece, mondial, este o criza de forta de munca. Chiar tarile in care vrem sa emigram ne ofera sanse mari de angajare si proceduri mult simplificate de ocupare a unui serviciu. "Toate tarile Europei Centrale si de Est vor inregistra scaderi ale populatiei pana in anul 2050", potrivit unui raport asupra emigrarii si transferurilor financiare in Europa de Est si republicile foste membre ale Uniunii Sovietice. "Scaderea numarului populatiei active si cresterea corespunzatoare a numarului celor cu varsta peste 65 de ani va crea cerere de muncitori din afara", se spune in raport.

Piata fortei de munca spaniola va avea nevoie de un aport de "cel putin patru milioane de emigranti pana in 2020" drept raspuns cresterii economice si a imbatranirii populatiei, conform unui studiu realizat de un institut de cercetare din Barcelona.
Si in Australia imigrantii isi gasesc un nou serviciu mai repede decat in anii precedenti, aflam dintr-un studiu facut de Department of Immigration and Multicultural and Indigenous Affairs (DIMIA). Guvernul italian a decis sa simplifice procedurile de angajare a muncitorilor romani pentru toate sectoarele de productie, in afara celor pentru care s-a decis deja liberul acces (agricultura, turism sau constructii), informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS).

Argumentul 2: Emigrarea aduce avantaje culturale
Un prim avantaj cultural este faptul ca, emigrand, intri in contact cu diversitatea culturala ce provine din mentalitatea mai evoluata, o anume educatie, accesul la tehnologie mai avansata, la informare, automatizare, un nivel de coruptie mai scazut, intr-un cuvant la o societate deja conturata, care ofera cetateanului sau mai multe sanse decat ti-ar putea oferi propria ta tara.

Argumente contra
Argumentul 1: Romania face progrese reale
In tarile din vechea Uniune, salariile nu au crescut in medie decat cu 0,6% in 2005 si cu 0,8% in 2006. Cresterile din tarile din Europa Centrala si de Est au fost mult mai spectaculoase - 3,5% (2005) si 5,2% (2006). Este vorba de procentaje care iau in calcul si cota inflatiei. Romania se situeaza in primul esalon al cresterilor de salarii nu doar in comparatie cu tarile din Europa Occidentala, ci si in cadrul statelor din regiune. Astfel, romanii sunt devansati doar de letoni si estonieni, in privinta maririlor de salarii agreate la nivel national in ultimii doi ani. Cu o crestere neta reala de 7,2% in 2006, Romania se afla inaintea Poloniei - 3,9%, Bulgariei - 3,1%, Cehiei - 2,4% si a Slovaciei - 2,3%. De asemenea coruptia este in continua scadere datorata in principal masurilor luate in sistemul judiciar.Argumentul 2: Trebuie sa o iei de la inceput
Cand ajungi in noua tara totul trebuie luat de la zero, poate de mai jos deoarece nu ai nici familia alaturi, te dezradacinezi, esti intr-un peisaj nou, necunoscut. In cazul celor mai multi, socul unui nou inceput poate avea consecinte grave asupra psihicului si, in consecinta, asupra vietii, a starii de bine.

Argumentul 3: Existenta discriminarii
Pe langa faptul ca la inceput te confrunti cu dificultati materiale si cu anumite probleme psihologice determinate de dezradacinare si faptul ca nu cunosti nimic sau pe nimeni, romanul, in momentul in care emigreaza, se confrunta si cu o mare problema, si anume, DISCRIMINAREA. Poti fie sa fii acceptat in comunitate, fie sa fii clasat drept strain si astfel sa fii nevoit sa te confrunti cu noi si variate probleme. Un exemplu ar fi Franta fata de romani si aici este vorba de decretul privind modalitatile de acordare a dreptului de rezidenta si de expulzare a cetatenilor romani dupa 1 ianuarie 2007, adoptata la 22 decembrie 2006. Decretul "incalca dreptul la libera circulatie al romanilor si bulgarilor, noi cetateni ai UE", spun reprezentantii ONG-urilor. "Ordonanta interpreteaza restrictiv dreptul comunitar. In ultimii ani, cetatenii romani si bulgari au reprezentat o parte importanta a celor expulzati din Franta. Potrivit ONG-urilor, in 2006 romanii si bulgarii au reprezentat "cel putin 20 la suta dintre cele 24.000 de expulzari.”. Nici Marea Britanie nu se lasa mai prejos si vrea sa legifereze discriminarea romanilor.


 
Sondaj
Esti o persoana indrazneata?