Discriminarea taticilor
calendar_month 25 Sep 2008, 00:00
Taticii care se afla in procese de divort si de incredintare a minorului sau care au dreptul doar sa-si viziteze copiii sunt tratati de regula de catre personalul institutiilor de invatamant ca niste veritabili infractori deosebit de periculosi in momentul in care doresc sa-si vada copiii, sa se intereseze de situatia lor scolara si de conditiile oferite acestora de scoli si de gradinite sau chiar sa-i ia acasa, atunci cand legea si sentintele judecatoresti le permit sa faca acest demers.
Cele mai grave abuzuri in acest sens sunt comise la nivelul gradinitelor din Romania, managerii acestora refuzand de regula categoric sa comunice tatilor informatii despre situatia scolara a copiilor, despre organizarea si functionarea institutiei, despre autorizatia de functionare sau acreditarea gradinitei, despre programul saptamanal si conditiile oferite prescolarilor. Vizitarea propriului copil sau luarea acasa a acestuia este interzisa in marea majoritate a cazurilor, la solicitarea expresa a mamei copilului, care se razbuna pe tatal acestuia prin sabotarea relatiei tata-copil.
Desi legislatia in vigoare garanteaza dreptul copilului "de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament" (Legea nr. 272/2004), iar copiii au dreptul sa creasca alaturi de parintii lor, ambii parinti fiind responsabili pentru cresterea copiilor lor, in practica, unitatile de invatamant ignora aceste drepturi ale copiilor si ale parintilor, considerand ca doar mama este parinte cu drepturi depline.