De ce chiuleste copilul meu?
calendar_month 25 Mar 2009, 00:00
Chiulul a devenit o moda. Este stiut ca toti am sarit peste cate o ora de curs din cand in cand pe vremea cand eram elevi. Fenomenul a luat insa amploare in ultima vreme si devine ingrijorator, mai ales in momentul in care copilul constiincios in care aveam toata increderea are absente cu zecile, sau, uneori cu sutele.

Chiulul este o problema cu care se confrunta parinti din intreaga lume si exista tari care, in speranta de a stopa fenomenul, s-au adoptat legi care pedepsesc cu inchisoarea pe cei ai caror copii au prea multe absente.

Ca sa putem insa sa intervenim si sa stopam acest fenomen este necesar sa intelegem ce ii determina pe copiii nostri sa chiuleasca.

Identifica in lista de mai jos motivele pentru care copilul tau alege sa isi petreaca timpul alocat orelor de curs in alta parte:

1. Copilul tau este o fire introvertita si poate fi tinta batjocurii colegilor. Sa fii luat in fiecare zi peste picior nu este placut pentru nimeni si asta poate fi motivul pentru care copilul tau prefera sa stea acasa decat sa mearga chiar "in gura lupului".

2. Anturajul joaca un rol important in viata oricarui adolescent. Presiunea manifestata de prieteni este de cele mai multe ori mai mare decat constiinciozitatea ca trebuie sa merga la scoala. Ai grija intotdeauna in ce cerc de prieteni se invarte copilul tau.

3.Lectiile nepregatite. Este normal ca orice copil sa prefere o absenta in locul unei note mici, care sa ii afecteze intreaga medie. Asigura-te deci ca merge la scoala cu lectiile invatate chiar daca a crescut.

4. Relatia cu profesorul. Sunt multi copii care merg zilnic la scoala cu impresia ca un anumit profesor nu ii place si ca "are ceva cu el". Sentimentul este de multe ori nefondat, insa sa nu uitam ca cei mici pot fi destul de intuitivi. Discuta cu profesorul. Poate atmosfera din clasa se va schimba, la fel ca si atitudinea copilului tau in ceea ce priveste chiulul.

5. Incearca sa iti atraga atentia. In ultima vreme sunteti tot mai ocupati si rar mai apucati sa va petreceti timpul ca o adevarata familie. Iti vezi copilul in fuga la micul dejun si seara cand toti sunteti foarte obositi. E adevarat ca "pentru el muncesti" insa tine minte ca un copil are nevoie de parinti mai mult decat de jeansii din mall.

Vezi si:
Cum sa imi determin copilul sa nu mai chiuleasca?Sondaj

Ce crezi despre gradul de dificultate al cerintelor Bacalaureatului si Evaluarii nationale 2011?