Cum sa imi determin copilul sa nu mai chiuleasca?
calendar_month 26 Mar 2009, 00:00
Chiulul este unul dintre cele mai ingrijoratoare fenomene care se desfasoara azi in sistemele educationale din intreaga lume. Parinti si profesori deopotriva incearca sa stopeze acest fenomen.

Daca ai aflat cu stupoare ca elevul constiincios pe care il stiai s-a transformat intr-un mare chiulangiu, iata cateva sfaturi pentru a putea rezolva aceasta problema:

Afla ce il determina sa chiuleasca. Ca sa combati fenomenul, trebui mai intai de toate sa ii determini cauzele. Afla daca are probleme la scoala, in ce cerc de prieteni se invarte si discuta cu el. Este important sa afli care sunt motivele lui.

Discuta cu el fara sa il acuzi. Roaga-l sa iti explice de ce chiuleste si explica-i de ce este important sa mearga la scoala. Spune-i ca astfel de fapte te vor face sa iti pierzi increderea in el, dar ca esti dispus sa ii dai o sansa sa arate ca se poate schimba.

Supravegheaza-l. Nu incerca sa il supraveghezi pe ascuns. Copiii sunt inteligenti si se va prinde usor. Nu risca un act de rebeliune din partea lui. Mai bine explica-i de ce consideri ca este necesar sa il supraveghezi mai atent si promite-i ca "perioada de proba" se va incheia odata cu absentele.

Discuta cu profesorii. Mergi la scoala si discuta cu dirigintele. Acesta iti va spune exact care este situatia scolara a copilului. Roaga-l sa te tina la curent cu orice se petrece: note, boacane, absente. Este bine sa ai o relatie buna cu profesorii copilului. Ei sunt cei care stiu ce se intampla cu el cat timp se afla la scoala.

Implica-l in mai multe activitati. Fie ca este influentat de anturaj, fie ca materiile studiate la scoala nu il motiveaza, il va ajuta desfasurarea mai multor activitati extrascolare. Astfel il vei ajuta sa isi schimbe prioritatile si sa se concentreze pe ceva ce ii place.

Petreceti mai mult timp impreuna. Chiar daca a crescut, copilul are nevoie sa isi petreca timpul si cu familia. Asta nu insemna seri petrecute in fata televizorului, ci timp de calitate. Mergeti in vacante impreuna, jucati-va macar o seara pe saptamana un joc care va place tuturor (scrabble, monopoly). Va simti ca e important pentru tine sa iti petreci si cu el si ca iti pasa de soarta lui.

Afla daca este ceva in neregula cu el. Poate absentele din catalog nu sunt altceva decat un semnal prin care incearca sa iti atraga atentia. Se simte ignorat, neglijat, are probleme la scoala etc. Este responsabilitatea ta sa afli ce se intampla in viata lui si sa iei masuri.

Toti acesti pasi trebuie adaptati in functie de personalitatea copilului, dar si a ta. Nu exista o reteta sigura prin care sa il determini sa nu mai chiuleasca, insa prin rabdare, perseverenta si atentie, veti depasi orice moment dificil.

Vezi si:
De ce chiuleste copilul meu?

Sondaj

Consideri ca au avut loc fraude in timpul tezelor cu subiect unic pe semestrul II?