Cum ii afecteaza pe copii divortul parintilor
calendar_month 10 Oct 2008, 00:00
Divortul este atunci cand un barbat si o femeie decid ca nu mai pot trai impreuna si doresc sa nu mai fie casatoriti. Ei sunt de acord sa semneze anumite hartii legale care ii fac sa fie singuri din nou si le da posibilitatea sa se insoare cu altcineva, daca ei doresc asta.

Cunosti pe cineva ai carui parinti sunt divortati? Parintii tai sunt divortati? Sansele sa raspunzi "da" la una dintre aceste intrebari, poate chiar la amandoua, sunt destul de mari. Si nu esti singurul!

Multi copii nu doresc ca parintii lor sa divorteze. Altii pot avea sentimente amestecate in legatura cu divortul, mai ales daca stiu ca parintii lor nu erau fericiti impreuna. Alti copii se pot simti usurati cand parintii lor divorteaza, in special daca intre parintii lor au avut loc multe certuri pe parcursul casatoriei. Este foarte important pentru copii sa inteleaga faptul ca daca parintii lor divorteaza unul de altul, ei nu vor divorta de copiii lor. Multi copii cred ca daca parintii lor divorteaza, aceasta inseamna ca mamele si tatii lor vor dori sa ii paraseasca si pe ei.

Asadar, odata pronuntat divortul, copilul va ajunge sa petreaca majoritatea timpului numai cu un singur parinte. Celalalt parinte, fie ca e mama sau tata, isi va vedea copilul mai rar, dar va ramane pentru totdeauna parintele lui.
Copilului trebuie sa i se explice decizia luata de parinti, nu trebuie ignorat si tratat cu indiferenta, are si el un cuvand de spus. Este adevarat, va suferi foarte mult pentru ca-si va mai vedea zilnic ambii parinti, dar lucrurile se pot rezolva prin comunicare.
Este foarte greu sa treci printr-un divort, dar incearca sa iti aduci aminte ca sunt multi copii in aceasta situatie si ca, de obicei, totul se termina cu bine.

In afara de tristetea si golul pa care il lasa in vietile celor ce pleaca pe drumuri diferite - separarea sau divortul vor avea in mod inevitabil un efect profund asupra copiilor. Uneori acesta poate fi chiar devastator pentru ei. Vestea buna este ca divortul ar putea sa nu lase cicatrici psihologice indelungate, si acest lucru depinde foarte mult de modul in care parintele poate face fata situatiei.