calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Probleme in familie  »  Ce se intampla cand parintii sunt plecati de acasa pentru a rezolva problema financiara?

Ce se intampla cand parintii sunt plecati de acasa pentru a rezolva problema financiara?

calendar_month 27 Mai 2008, 00:00
Dupa plecare mamei sau a ambilor parinti la munca in strainatate, pe fondulunei privari afective si a lipsei de supraveghere din partea parintelui, copiiise confrunta cu o serie de probleme de mai mare sau mai mica importanta inmediul scolar, in grupul de prieteni, in comunitate.
Principalele probleme identificate in mediul scolar se refera la modul derelationare cu colegii si, in special, la modul de indeplinire a cerintelordidactice. Absenteismul si indisciplina (ca forme ale deviantei scolare) atingcote mai ridicate in mediul rural decat in urban, in timp ce rezultatelescolare slabe sunt in proportie mai mare in mediul urban. De asemenea, cu ofrecventa mai mare in mediul urban apar conflictele cu colegii si tendinta demarginalizare.
"Initial copilul se autoizoleaza, apare apoi scaderea randamentului scolar siapoi schimbarea anturajului, a grupului de prieteni" (psiholog scolar).
La fel ca in cazul grupului de prieteni si in cadrul familiei se remarca formeale agresivitatii verbale pe fondul privarii afective indiferent de mediul deprovenienta al respondentilor, cu menttiunea ca nu este semnalata violentafizica. In mediul rural se constata atat o crestere a numarului deresponsabilitati, cat si valorile ridicate care indica probleme financiare.
Putem afirma ca violenta este sustinuta de privarea afectiva acut reclamata desubiecti, indiferent de studiile acestora, identificata initial in familia deorigine si regasita apoi in relatia cu prietenii, colegii de scoala si persoanade ingrijire.
"Efectele asupra copilului se simt atunci cand familia largita nu maireprezinta un sprijin pentru acel copil, fie in cazul in care parintele plecatla munca in strainatate a promis un sprijin financiar acelora carora le-aincredintat copilul si nu respecta aceasta promisiune. Efectele sunt maicomplexe, se poate vorbi de pierderea legaturii copilului cu propria familie,ramanerea in sistemul de protectie a copilului din lipsa unei alte alternativefamiliale viabila (...) situatia juridica a copilului devine neclara, nu sepoate incepe procedura de adoptie si nici de decadere din drepturileparintesti, este complicat. Pe de alta parte, am avut si situatii in care laintoarcerea din strainatate, pe baza unei anumite sume de bani stranse acolo ausolicitat reintegrarea copilului in familie, dar sunt situatii foarte rare"(asistent social).
In relatarile copiilor despre aceasta experienta apar frecvent termeni carecaracterizeaza modul in care ei percep plecarea parintelui/parintilor la muncain strainatate: singuratate, dor, libertate, grija, distractie, probleme,responsabilitati, nimic.
"Atat timp cat familia, in forma in care ramane, gaseste strategii desupravietuire, astfel incat copilul sa nu ajunga din punct de vedere alsanatatii fizice, psihice, emotionale la risc (...) el nu poate fi consideratabandonat, exista un grup, un grup primar, de referinta(...) el nu esteabandonat" (sociolog).
- Eram constienta ca imediat dupa ce parintii mei vor pleca nimic nu va mai fila fel, insa toate acestea stiu ca ei le fac pentru mine. Pastram legatura.Zilnic vorbim la telefon iar relatiile sunt la fel de stranse.
- Viata mea e trista pentru ca ii simt lipsa mamei, dar am parte de dragosteabunicilor care sunt ca niste parinti.
- Durere, suferinta, tristete dar si aspecte negative ce nu pot fi completate decele pozitive. Nu banii aduc fericirea. Nu as mai vrea sa stau singura acasanici macar o saptamana.

"Un alt aspect pozitiv ar fi responsabilizarea copiilor in treburile casnice(...) prin plecarea unui membru al familiile sarcinile familiale ramanaceleasi, numai ca ele trebuie impartite la mai putini membri (...)"(sociolog).
- Este greu pentru un copil sa se descurce singur, dar este si bine, ca nu temai bate nimeni la cap si inveti sa fii independent.
- E bine in cazul in care ai crescut cu un simt al raspunderii si esti cu capulpe umeri si parintii sa aiba incredere in tine.
- Mi-e foarte greu sa fiu responsabila la aceasta varsta.
- Responsabilitate mare, mai ales cand esti cel mai mare si nu esti major.Reactiile copiilor sunt descrise de catre profesionisti ca urmand un traseubine definit. Ei remarca initial schimbarea aspectului fizic, urmata de abandonsi absenteism scolar, de schimbarea grupului de prieteni, a anturajului siuneori comiterea unor infractiuni, toate pe fondul unei privari afective.

"Imediat dupa plecarea parintelui la munca in strainatate copilul sufera de oprivare economica, pana ce parintele reuseste sa munceasca si sa trimita o sumade bani, apoi copilul sufera de o privare afectiva, iar pentru copil cred caasta conteaza cel mai mult (...)apoi este diminuata supravegherea, iar pentruperioada de varsta de varsta 10-17 ani de preadolescenta si adolescenta, candapare perioada de revolta si copilul are tendinta naturala de a se indeparta deadult, e clar ca va intra intr-un anturaj si de aici problemele care conduccazurile spre noi, spre justitie." (jurist)
- Cred ca inseamna lipsa de griji care o are un parinte fata de copilul sau.Cand esti singur sa iti faci de cap cand parintele tau este plecat. Tu poti sate lasi de scoala, sa te bagi in alte gasti mai periculoase.
- Esti pe cont propriu, fara mama si trebuie sa iti porti singura de grija. O gresealamica se poate transforma intr-una foarte mare.

"Efectele asupra copilului sunt evidente: pe plan fizic copiii nu se maiingrijesc, nu mai sunt atenti cu modul in care se imbraca; pe plancomportamental devin delasatori, parerea celorlalti nu-i intereseaza, nu maisocializeaza cu colegii; pe plan educational se constata o scadere arezultatelor la invatatura; in plan emotional-afectiv isi creeaza propria lume,se autoizoleaza (...) reactiile copiilor au caracter repetitiv (...) initial seobserva aceste schimbari la copil si apoi afli ca unul dintre parinti a plecat,iar daca mama este cea plecata schimbarile sunt mai evidente." (psiholog scolar)


 
Sondaj
Sunteti de acord cu introducerea examenului de admitere la liceu din 2010?