calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Probleme in familie  »  Cat petrec elevii la scoala, cat si de ce chiulesc?

Cat petrec elevii la scoala, cat si de ce chiulesc?

calendar_month 17 Iun 2009, 00:00
Specialistii Institutului de Stiinte ale Educatiei ne surprind, din nou. Acestia au facut o analiza care indica timpul petrecut decatre elevi la scoala, cat chiulesc, dar mai ales motivele pentru care recurg la asta.

In acelasi timp, profesorii acuza programa scolara prea incarcata, insa nu ar opta chiar pentru reducerea numarului de ore. Acestia ar prefera mai degraba extinderea cu inca o zi a orarului, ajungandu-se la sase zile de scoala pe saptamana.

Conform studiului demarat de experti, elevii de clasa a VIII-a si a XII-a petrec la scoala, pe zi, aproximativ 8 ore si jumatate. Se calculeaza si timpul necesar pregatirii pentru scoala, plus drumul pana acolo.

Concluziile se pot trage usor. Orarul elevului roman este mai multe decat dezechilibrat. Chiar daca luni nu resimte inca oboseala, pana vineri este deja epuizat. Elevii stau cate 9 ore pe zi la scoala, de luni pana miercuri, si doar 7-8 de joi pana vineri. Potrivit expertilor, aici sta cauza majora pentru chiul.

Intr-un chestionar completat atat de catre profesori, cat si de elevi, se indica faptul ca elevii petrec in clasa 5 ore si jumatate pe zi, mult mai putin decat prevede programa scolara. Acest studiu care evidentiaza hibele invatamantului romanesc nu a fost publicat si nici promovat de catre vreun reprezentant al Ministerului Educatiei.

In ceea ce priveste liceene, ei petrec cu 10 minute mai putin decat colegii lor din clasa a VIII-a. Dat fiind ca din cele 22 de absente, in medie, pe care un elev de liceu le are intr-un semestru, jumatate sunt nemotivate, motivele pentru chiul sunt foarte elocvente. Acestia dau vina pe oboseala, pe faptul ca nu au rezolvat tema, ca au avut probele de sanatate. Doar unul din zece elevi recunoaste ca lipsa de interes l-a manat spre chiul.

Vezi si:
Cum se intelege copilul tau cu profesorul?
Cum sa-l ajut sa-si imbunatateasca performanta scolara 
Sondaj
La sfarsitul primului semestru, esti multumit/a de evolutia elevilor tai?