calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Probleme in familie  »  10 sfaturi pentru o mama ocupata

10 sfaturi pentru o mama ocupata

calendar_month 24 Nov 2008, 00:00
Viata este neprevizibila, mai ales daca ai copii. Este adevarat ca nu poti evita intotdeauna haosul, dar cu sfaturile noastre pentru gestionarea timpului, vei invata cum sa profiti la maximum de timpul tau:

1. Analizeaza. Gandeste-te la felul in care iti petreci timpul. Expertii spun ca cei mai multi oameni petrec chiar si o ora pe zi cu treburi pe care le pot amana sau la care pot renunta cu totul.

2. Stabileste-ti prioritatile. Cheia organizarii este sa stii ce reprezinta o prioritate si ce mai poate astepta. Expertii sugereaza ca ar trebui sa sa impartiti lista cu treburile zilnice in trei sectiuni: lucrurile care trebuie rezolvate imediat, cele care trebuie facute in cursul saptamaniii si proiectele pe termen lung.

3. Gandeste in perspectiva. Incearca sa gasesti metode cat mai rapide de a-ti rezolva sarcinile. De exemplu, poti sa te pregatesti cu o seara inainte pentru ziua ce urmeaza.

4. Organizeaza, organizeaza, organizeaza! Organizeaza un spatiu in care pastreaza toate documentele. Fa cate un dosar pentru fiecare copil in parte, astfel vei sti unde sa gasesti unde sa gasesti toate informatiile de care ai putea avea nevoie. Fa o lista cu numere de telefon utile si pastreaza una acasa si una la service. Sigur iti vor fi de ajutor.

5. Alege pentru ceea ce vrei sa lupti. Hotaraste care sunt lucrurile care chiar iti stau pe cap: poate te deranjeaza podeaua prafuita, insa poti trai chiar daca patul nu are toate pernele asezate la fel.

6. Fa mai multe lucruri in acelasi timp. Invata sa faci mai multe lucruri in acelasi timp. Verifica temele celui mic in timp ce stai in sala de asteptare de la medic. Ahuta-l sa isi invete lectia in timp ce stergi praful sau pregatesti cina.

7. Cere ajutorul. Nu trebuie sa fii o supermama si sa faci totul de una singura. Cere ajutorul atunci cand ti se pare ca nu poti sa rezolvi totul la timp. Imprieteneste-te cu ale mame: ii poti supraveghea copiii unei prietene intr-o zi, iar ea iti poate face cumparaturile in alta.

8. Da tuturor cate ceva de facut. Fie ca este vorba de sortarea hainelor pentru spalat, adunarea jucariilor sau stersul prafului, sunt lucruri pe care chiar si cel mai mic membru al familiei le poate face.

9. Fii gata de plecare! Pastreaza o geanta cu toate cele necesare langa usa de la intrare. Pune in ea de la gustari si pana la jucarii, bani, servetele.

10. Aseaza totul la locul lui. Activitatea care ne mananca foarte mult timp inutil este cautarea cheilor, actelor etc. Asigura-te ca lucrurile sunt puse la locul lor dupa folosire, astfel incat sa nu trebuiasca sa stai sa le cauti atunci cand te grabesti.




 
Sondaj
De ce au hotarat sindicalistii din invatamant anualrea grevei generale?