Un DVD invata copiii autisti ce inseamna un zambet
calendar_month 16 Ian 2009, 00:00
Un program inregistrat pe un DVD menit sa ii invete pe copiii autisti despre emotii a fost lansat saptamana trecuta in Statele Unite. Copiii recunosc emotii ca fericirea, furia sau tristetea cu ajutorul unor trenuri, feriboturi sau masini.

"De ce ar fi interactiunea sociala atat de dificila la copiii autisti, care au capacitati bune in alte domenii, cum ar fi memoria sau atentia la detalii?", se intreaba Simon Baron-Cohen, directorul Centrului de Cercetare pentru Autism de la Universitatea din Cambridge si varul actorului Sacha Baron-Cohen.

El crede ca autismul, care afecteaza mai mult baietii, este o manifestare extrema a masculinitatii: copiii care sufera de aceasta boala, chiar daca inteleg lumea cu ajutorul unor modele si structuri, sunt rupti de ralitate si nu pot sa inteleaga emotiile celor din jur, relateaza AP.

Copiii autisti sunt, in general, atrasi de vehicule pe sine, ca trenurile, majoritatea parintilo observand atasamentul lor fata de personaje cum ar fi "Thomas The Tank Engine".

Baron-Cohen a creat DVD-ul intitulat "The Transporters" pentru a ajuta copiii autisti sa inteleaga emotiile: vehiculele protagoniste au fete umane, in asa fel incat copiii sa le poata observa.

"Pentru a invata copiii ceva ce li se pare foarte greu, trebuie sa le prezentam informatia intr-un format care sa le placa", spune Baron-Cohen.

In urma unui studiu realizat pe 20 de copii autisti cu varste intre 4 si 7 ani, Baron-Cohen a observat ca acei copiii care s-au uitat la DVD-ul respectiv cel putin 15 minute pe zi timp de o luna au reusit sa invete emotiile umane si sa le recunoasca aproape la fel ca si cei normali.

Baron-Cohen avertizeaza ca acesta nu este "un leac miraculos", ci arata doar ca pe masura ce exersezi iti imbunatatesti capacitatile. Alti experti spun ca DVD-ul nu poate inlocui activitatile de interactiune sociala in realitate.

Sursa: Ziare.com

Sondaj

Credeti ca protestele profesorilor privind grila unica de salarizare sunt justificate?