Sucul de portocale distruge smaltul dintilor
calendar_month 02 Iul 2009, 00:00
Expertii americani avertizeaza ca sucul de portocale este foarte periculos pentru smaltul dintilor, distrugandu-l in proportie de 84%.

Ipoteza conform careia sucurile de fructe si cele acidulate fac rau dintilor era si pana acum arspandita, insa testele Doctorului Yan-Fang Ren, de la Eastman Institute for Oral Health, Centrul Medical al Universitatii Rochester, din New York, au demnstrat ca pericolul este mult mai mare decat se credea.

Testele, realizate in premiera, au aratat ca cel mai periculos este sucul de portocale, care iti poate "spala de tot" smaltul dintilor, relateaza Daily Mail.

El avertizeaza ca sucul ar trebui consumat doar cu paiul si doar in timpul mesei pentru ca efectele sa nu fie atat de tragice. Si nu este vorba despre sucurile cu acid, ci chiar de cele naturale.

Dr. Ren a mai aratat ca in mare pericol sunt cei care obisnuiesc sa consume o bautura treptat, luandu-le, de exemplu, 20 de minute pentru a o termina. Mai putin expusi acestui risc sunt cei care dau pe gat mai repede bautura.

Sucurile interactioneaza si cu medicamentele, putand anula efectul acestora

Studiul a aparut la putin timp dupa ce o cercetare anterioara a aratat ca sucul de fructe reduce dramatic actiunea medicamentelor contra cancerului, a bolilor de inima si a presiunii arteriale.
Testele au mai aratat ca sucul de portocale, mere si grapefrut anuleaza efectele benefice ale unor antibiotice sau pilule contra temperaturii ridicate.

Tocmai de aceea, specialistii avertizeaza ca, in timpul tratamentelor, pacientii ar trebui sa consume doar apa.

Sursa: ziare.com