Soft educational logopedic pentru parinti(CD imagine,text,sunet)
calendar_month 14 Iun 2011, 00:00
In prezent, sfera logopediei se extinde asupra tuturor tulburarilor de limbaj, inclusiv asupra celor de voce, ca si asupra studiului comunicarii in cadrul relatiilor interumane pentru dezvoltarea personalitatii si comportamentelor adaptabile.

Logopedia are un caracter aplicativ: de prevenire si inlaturare a tulburarilor de limbaj in vederea dezvoltarii psihice generale a persoanei, de a stabili sau restabili relatiile cu semenii sai, de a facilita insertia in comunitate, de a se forma si dezvolta pe masura disponibilitatilor sale.

Activitatea logopedica este centrata, in special, asupra copiilor nu numai din cauza frecventei mai mari a handicapurilor de limbaj, dar si pentru faptul ca la acestia vorbirea este in continua structurare si dezvoltare, iar dereglarile aparute au tendinta, ca odata cu trecerea timpului, sa se consolideze si agraveze sub forma unor deprinderi deficitare, ceea ce necesita un efort mai mare pentru corectarea lor.

Etapele dezvoltarii limbajului
Vorbirea nu apare spontan. Ea trece prin mai multe etape de exersare a organelor fonoarticulatorii. Deprinderile care stau la baza formarii vorbirii corecte se insusesc treptat, incepand cu prima zi de viata.

Primele tipete reprezinta prima exersare a organelor fonoarticulatorii. Ele se produc pe inspir si pe expir in prima luna de viata. Din a doua luna se poate realiza o coordonare a respiratiei cu fonatia numai pe expir. Din ansamblul tipetelor, scancetelor se contureaza primele sunete.

La trei luni jumatate – patru luni apare in mod normal ganguritul; perioada sunetelor disparate, nearticulate in cuvinte. Sunt primele emisiuni sonore intentionate ale copilului, determinate mai ales de starea de bucurie si cea de placere la vederea unor persoane apropiate. Este cel mai frumos limbaj. Este universal. Acum apar vocalele, ganguritul fiind denumit si ,, joc vocalic’’. in afara de vocale, apar consoane simple asemanatoare cu ,,ng’’, de unde si denumirea de gangurit, apoi apar consoanele labiale ,,m’’, ,,p’’si ,,b’’.

Tipetele si ganguritul apar in cadrul motricitatii generale contribuind la dezvoltarea articulatiei prin ritmoterapie. Sunt exersate miscarile elementare ale buzelor, ale limbii, ale mandibulei, ale palatului dur si moale, miscari care vor sta la baza vorbirii coarticulate.

Pe la sapte luni apare asa numitul fenomen de lalatie, adica repetarea de silabe. Acum apare, pentru prima data, silaba. in acest joc de silabe - mai mult sau mai putin voluntar - se pot distinge vocalele ,,o’’, ,,a’’ si consoanele ,,t’’, ,,d’’, ,,l’’, iar spre 11-12 luni se contureaza si consoanele ,,f-v’’, ,,c-g’’.

Ordinea de aparitie a sunetelor reflecta scara dificultatilor de pronuntare, lucru extrem de important in aplicarea logoterapiei. Terapia vorbirii trebuie sa respecte ontogenia acesteia.

La sfarsitul primului an, copilul asociaza silabele cu semnificatia lucrurilor din apropiere. Primele cuvinte articulate cu sens incep sa apara in jurul varstei de 11 luni. Este perioada in care copilul leaga anumite productii sonore de un anumit continut semantic, incat la varsta de 1 an poate pronunta, in medie, 10-25 cuvinte bisilabice. Copilul imita cuvintele a caror componenta a fost exersata in perioada vocalica. in jocul de imitatie cu parintele, copilul isi imbogateste mereu fondul de material verbal.

In al II-lea si al III-lea an de viata limbajul copilului cunoaste o adevarata explozie in dezvoltare. Daca la sfarsitul celui de-al II-lea an de viata copilul pronunta aproximativ 150 de cuvinte, la 3 ani ajunge la 500-700 cuvinte. in plus, copiii in afara pronuntie isi dezvolta vocabularul si structura gramaticala a limbii.Despre primii 3 ani de viata ai copilului se poate spune ca sunt determinanti in privinta dezvoltarii celor doua laturi de baza ale limbajului: expresiv si impresiv.intre doi si trei ani apar ultimele grupe de consoane: siflantele,,s-z’’, suieratoarele,,s-j’’, africatele,,č-ğ’’ si vibranta,,r’’. Paralel cu noile achizitii verbale, copiii isi consolideaza pronuntia primelor sunete:,,p’’, ,,b’’, ,,m’’, ,,n’’, ,,t’’, ,,d’’, ,,h’’, si ,,l’’ reusind sa le articuleze cu mai mare abilitate.in perioada anteprescolara, limbajul prezinta anumite imperfectiuni de natura fiziologica, anumite particularitati psihofiziologice de varsta, cum sunt: omisiuni, contaminari, inversiuni si substituiri de sunete. Sunt considerate ca fiind normale la aceasta varsta.
in concluzie, intre trei si sase ani copilul prescolar ar trebui sa aibe toate sunetele insusite.



Va prezint urmatoarele lucrari logopedice, autor Soimita Gherle
1.soft educational logopedic
Prezentarea lucrarii
Lucrarea contine peste 1000 slide-uri (pagini) cu peste 5000 imagini insotite de text si suport auditiv. Se recomanda utilizarea atat pentru prevenirea tulburarilor de limbaj, cat si pentru corectarea sunetelor deficitare. Se adreseaza copiilor cu varsta de 4-12 ani.
Pret 120 RON

2. Albumul logopedic ilustrat(color), contine 150pag se poate utiliza in testarea initiala, respectiv depistarea tulburarilor de vorbire ale prescolarului/scolarului, in evaluarea de progres si in testarea finala de la sfarsitul terapiei logopedice.Obiectivele acestei lucrari sunt: testarea pronuntarii sunetelor ( consoane grupate astfel: siflante, suieratoare, africate, alveolare, labiale, dentale, velare si fricative) si testarea gradului de dezvoltare a auzului fonematic (cuvinte paronime pentru sunetele perechi si pentru sunetele care au baze de articulare in locuri apropiate).
Pret 70 RON

3. Caietul meu de logopedie Caietul special de logopedie al elevului cu tulburari de limbaj oral/scris; contine 200 pagini alb/negru, peste 1500 imagini, format A4.
Pret 30 RON
La pretul coletului se adauga taxa postala. Pentru comenzi, trimite mail pe adresa mea.Te rog, anunta colegii din cercul pedagogic.Trimit la inceputul lui iunie.
Multumesc, Soimita Gherle

Adresa de contact soimita.anca@yahoo.com


Sondaj

Sunteti de acord ca directorii scolari sa fie numiti in functie de primar?