calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Dezvoltarea copilului  »  Parintii nu stiu cate ore petrec copiii lor pe Internet

Parintii nu stiu cate ore petrec copiii lor pe Internet

calendar_month 28 Apr 2010, 00:00
Salvati Copiii Romania, alaturi de Kaspersky Lab, organizeaza joi, 29 aprilie, incepand cu ora 18.00, dezbaterea "Libertate si responsabilitate pe Internet. Rolul parintilor in educarea copiilor privind Internetul. Avantajele si riscurile mediului on-line", in cadrul careia va fi tras un semnal de alarma in ceea ce priveste utilizarea Internetului de catre copii.

in cadrul dezbaterii vor fi prezentate concluziile studiului privind utilizarea Internetului in Romania de catre copii si adulti, initiat de Salvati Copiii in septembrie 2009, in cadrul proiectului Sigur.info, care a relevat faptul ca un copil petrece, in medie, trei ore pe zi pe Internet.

Potrivit cercetarii Salvati Copiii, 70% dintre adolescenti si 54% dintre copii folosesc zilnic Internetul. Totodata, parintii estimeaza o frecventa a utilizarii de catre copii mult mai mica decat in realitate - cu 12% in cazul copiilor si cu aproape 30% in randul adolescentilor. O discrepanta intre raspunsurile copiilor si perceptia parintilor s-a remarcat si in ceea ce priveste durata de utilizare a calculatorului si Internetului de catre copii. Jumatate dintre parinti afirma ca perioada zilnica petrecuta de copilul lor in mediul on-line este de maxim o ora, in timp ce copiii declara ca durata medie de utilizare a Internetului este de trei ore in fiecare zi.
O alta concluzie relevanta este aceea ca, desi 67% dintre parinti afirma ca discuta cu cei mici despre experientele legate de Internet, 18% dintre acestia nu solicita copiilor sa ii informeze inainte de a se intalni cu o persoana necunoscuta contactata pe Internet. Chiar daca gradul de folosire a Internetului in randul adultilor este unul ridicat (55% dintre ei il folosesc zilnic), 92% dintre acestia admit ca nu stiu cui sa raporteze un continut on-line ilegal sau daunator copilului.

"Avand in vedere acest context social, in care activitatea si interactiunea on-line reprezinta elemente ale vietii cotidiene in randul copiilor si tinerilor, se remarca necesitatea unei educatii consecvente privind utilizarea responsabila a Internetului. Luand in considerare rolul deosebit de important pe care il detine familia in evitarea pericolelor on-line in randul copiilor, apreciem ca se impune o informare corecta si completa a adultilor pe tema sigurantei on-line, precum si o incurajare vizavi de comunicarea deschisa, bazata pe incredere, intre membrii familiei privind aceste subiecte" declara George Roman, Director Programe Salvati Copiii Romania

Dezbaterea din 29 aprilie va fi sustinuta la Liceul Teoretic Jean Monet si va fi moderata de Diana Tudose, Consilier Psiholog Salvati Copiii Romania, alaturi de George Roman, Director Programe Salvati Copiii Romania si specialistul din partea Kaspersky Lab -Ştefan Tanase, Senior Regional Researcher.

La dezbatere sunt invitati sa participe elevi, parinti si cadre didactice, evenimentul dorindu-se a fi un forum de discutii si informare asupra sigurantei on-line a copiilor si importantei abordarii subiectului in cadrul familiei si al scolii. Subiectele introduse de specialisti vor viza semnificatia cu care a fost investit Internetul in viata copiilor si adultilor, beneficiile acestuia, dar si situatiile de risc pe care le poate crea, dependenta de Internet, comunicarea parinte-copil si stabilirea regulilor de utilizare a Internetului in familie.

„Siguranta si securitatea copiilor pe Internet depinde foarte mult de parinti, de modul in care acestia reusesc sa discute cu cei mici problemele si situatiile intalnite in mediul online", spune Ştefan Tanase, Senior Regional Researcher Kaspersky Lab. „Nu este suficient sa ne bazam doar pe protectia oferita de tehnologie, de aceea consideram ca procesul de educare este esential atat pentru copii, cat si pentru parinti sau profesori. Internetul are din ce in ce mai mult o implicare sociala si trebuie sa fim pregatiti sa traim in acest mediu la fel de onest ca si in realitate", incheie TanasePentru detalii suplimentare, va rugam contactati:

Irina Nicolai, Awareness Coordinator Sigur.info (Salvati Copiii Romania)
Tel.: 021 311 75 96; 0744 300 476
E-mail: irina.nicolai@salvaticopiii.ro

Ionut Tecuceanu, Premium Communication
e-mail: ionut.tecuceanu@premiumpr.ro
tel: 0755.060.117 
Sondaj
Credeti ca protestele profesorilor vor avea avea succes?