Mutatii genetice asociate cu autismul
calendar_month 04 Mai 2009, 00:00
Trei studii au relevat pentru prima oara asocierea dintre mutatiile unor gene si autism, descoperirea fiind un prim pas catre rezolvarea misterului acestei boli care afecteaza milioane de copii din intreaga lume.

Cercetatorii cred ca exista anumite mutatii genetice care sunt responsabile de aparitia autismului, insa cercetarile avanseaza destul de greu. Se pare ca anumite proteine care joaca un rol important in constituirea sistemului nervos si a sistemului cerebral sunt implicate in procesul aparitiei autismului, relateaza The Telegraph.

Unul dintre studiile care au evidentiat asociatia, realizat in SUA, a inclus analiza materialului genetic a 13.000 de persoane, multe dintre ele din familii in care existau copii bolnavi de autism. Copiii care sufereau de autism aveau variatii in codul genetic in zona genelor CDH9 si CDH10, care controleaza proteinele respective.

Cercetatorii britanici, care au efectuat si ei teste, au identificat o alta gena care pare sa fie asociata cu autismul, aceasta fiind implicata in cresterea dendritelor, celule cerebrale care formeaza conexiunile nervoase.

Unul din 150 de copii de sex masculin se naste cu autism, iar boala necrutatoare ii face sa nu fie capabili sa comunice cu cei din jur, sa nu se poata concentra si sa aiba comportamente repetitive.

Se estimeaza ca peste 30.000 de copii din Romania au o tulburare din spectrul autismului. Numarul copiilor afectati de TSA este mai mare decat al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.

Sursa:Ziare.com


Sondaj

Credeti ca protestele profesorilor vor avea avea succes?