Iarna avem nevoie de vitamina D
calendar_month 19 Dec 2008, 00:00
Iarna este perioada din an in care organismul este privat de un element foarte important pentru sanatate, lumina solara, care este esentiala pentru sinteza vitaminei D.

Ca urmare a expunerii insuficiente la soare, in timpul iernii nivelul vitaminei D din organism este minim.

Substitutia prin alimentatie a acestei vitamine este dificila, datorita lipsei de alimente bogate in vitamina D in acesta perioada, scrie Healthy.

Fata de celelalte vitamine, care nu pot fi sintetizate in corp, vitamina D provine mai ales din sinteza, care incepe la nivelul pielii, sub actiunea razelor ultraviolete, dintr-un compus inrudit cu colesterolul, iar activarea se produce la nivelul rinichiului.

Rolurile vitaminei D si efectele carentei
Vitamina D stimuleaza absorbtia intestinala a calciului si fixarea sa la nivelul oaselor. In lipsa vitaminei D, copiii vor fi afecati de rahitism iar adultii se vor confrunta cu osteorporoza.

Mai multe studii au aratat ca vitamina D joaca un rol important in protectia cardiovasculara si in preventia unor tipuri de cancer. Acest fapt este confirmat de statisticile care arata ca expunerea suficienta la soare este asociata cu scaderea riscului de cancer de san, prostata sau colon.

Surse de vitamina D
Dupa expunerea la soare, alimentatia este sursa organismului de vitamina D. Alimentele cu continut ridicat de vitamina D sunt putine si de cele mai multe ori nu fac parte din dieta de zi cu zi.

In plus, alimentatia nu poate asigura decat o parte din necesarul organismului in anotimpul rece. Cea mai buna sursa naturala de vitamina D este reprezentata de pestele gras procum somonul, uleiul de peste, uleiul din ficat de cod, galbenusul de ou, lactatele, ciupercile. Unele alimente sunt fortifiate cu vitamina D: laptele fortifiat, cerealele integrale fortifiate etc.

Totusi, cantitatile zilnice care ar trebui consumate pentru a obtine nivelul recomandat de vitamina D sunt uriase, motiv pentru care dieta contribuie doar partial la asigurarea concentratiei optime de vitamina D din organism.

Necesarul de vitamina D
Necesarul zilnic de vitamina D este de 600 - 800 UI. Alimentele de mai sus nu pot asigura acesta cantitate, de aceea medicii recomanda utilizarea suplimentelor de vitamina D, in special iarna, cand deficienta este considerabila.

Persoanele adulte pot creste aportul zilnic de vitamina D prin utilizarea unor suplimente care contin 400 UI, cantitatea de vitamina D din majoritatea complexelor de multivitamine.

Sursa: Ziare.com