Gastrita - simptome si tratament
calendar_month 02 Feb 2009, 00:00
Gastrita reprezinta o inflamatie a mucoasei stomacului si poate fi: cronica sau acuta. In functie de felul in care evolueaza, aceasta poate varia de la autocicatrizare pina la complicatii grave cum ar fi hemoragia sau perforatia.

Simptomele pe care o persoana le poate avea in cazul acestei afectiuni sunt: balonari, greata, regurgitari, varsaturi, diaree, dureri si arsuri in capul pieptului sau arsuri in stomac – in special datorita meselor bogate sau alimentelor excitante, cum ar fi : cafeaua, alcoolul, substantele grase s.a..

Tratamentul se face, in functie de gravitatea afectiuni, in moduri diferite: antiacide antisecretorii (ranitidina, famotidina, omeprazolul, s.a.), pansamente gastrice.
Cind se va evidentia existenta germenului Helicobacter pilory in mucoasa gastrica se va asocia un tratament antibiotic de eradicare a acestei infectii: amoxicilina asociata cu metronidazol

In cazul gastritei este foarte important sa se renunte la alcool, tigari, mancaruri picante, dulci, acre sau foarte sarate. De asemenea, pentru a reduce durerile sau usturimile se pot bea ceaiuri de: musetel, menta, sunatoare, flori de salcam, etc.

Alimente permise
Fainoase – Fainoasele albe bine preparate termic.
-Carne - Carnea slaba de vaca, pui sau porc fara grasime si pestele alb.
-Brinzeturi – Brinza dulce de vaci, urda si casul nesarat.
-Oua - fierte si moi.
-Legume - dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea.
-Fructe – toate, exceptie citricele.
-Grasimi –untdelemnul, galbenusul de ou, margarina, untul proaspat.
-Bauturi - Lapte, ceai, suc de fructe dulci (nu citrice).
-Dulciuri - sucurile de fructe, frisca, compotul, budincile din fainoase si dulciurile pe baza de brinza de vaci.
-Zahar - cu moderatie

Alimente interzise
-Fainoase – Piinea, atit cea neagra, cit si cea alba.
-Carne - Carnea grasa, pielea de pui, carnea afumata, mezelurile, vinatul, conservele de carne, snitelul, micii, tocaturile si piftia, carnea de peste gras, pestele prajit sau marinat, precum si cel afumat sau conservat.
-Brinzeturi – Brinzeturile fermentate, sarate sau conservate.
-Oua - Ouale prajite sau cele fierte tari.
-Legume - tari si crude, cum ar fi ridichiile, castravetii, varza, guliile, ceapa, conopida, usturoiul, muraturile.
-Fructe - Nucile, migdalele, alunele, fisticul, citricele.
-Grasimi - Untura, slanina, margarina sarata, grasimile prajite, smantana acra, untul sarat sau seul.
-Dulciuri - aluaturile dospite, inghetata, aluaturile calde, prajiturile cu fructe acre, gemul si dulceata.

Vezi si:
Obiceiuri sanatoase pentru copilul tau
Consumati cereale integrale pentru o sanatate de fier