calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Dezvoltarea copilului  »  Fetele din familii educate, mai predispuse la bulimie si anorexie

Fetele din familii educate, mai predispuse la bulimie si anorexie

calendar_month 21 Sep 2009, 00:00
Fetele din familii in care atat parintii, cat si bunicii au avut parte de o educatie aleasa sunt predispuse catre problemele de alimentatie, ele putand suferi de bulimie sau anorexie.

Studiul care a scos la iveala aceasta predispozitie, care creste direct proportional cu notele obtinute la scoala de catre fete, a fost realizat pe 13.000 de tinere din Suedia, in perrioada 1952 - 1989, relateaza Reuters, citat de MSNBC.

Cercetarea arata ca cu cat educatia parintilor si bunicilor era mai inalta, cu atat fetele erau mai predispuse la probleme de alimentatie. In perioada de monitorizare, 55 de tinere au fost internate cu anorexie sau alte probleme.

O posibila explicatie a acestei predispozitii ar putea fi aceea ce, in general, aceste tinere resimt presiunea de a fi perfecte, de a se ridica la asteptarile deloc mici ale parintilor, fapt ce le face sa fie mai vulnerabile.

Stresul de a fi perfecte, combinat cu o parere proasta de sine si sentimentul ca orice ar face nu se vor putea la asteptarile celorlalti joaca un rol crucial in anorexie si bulimie, a explicat Dr. Jennie Ahren-Moonga, de la Institutul Karolinska din Stockholm.

Risc de 6 ori mai mare daca bunicii din partea mamei sunt licentiati

In ansamblu, fetele ai caror parinti sunt licentiati au o dubla predispozitie catre aceste probleme de alimentatie fata de alte tinere ai caror parinti n-au fost studenti.

Riscul este de sase ori mai mare in cazul in care bunicii din partea mamei detin diplome universitare fata de tinerele cu bunici fara astfel de diplome.

Fetele cu cele mai bune note la scoala la varsta de 15 ani sunt de doua ori mai predispuse sa ajunga la spital cu astfel de probleme fata de colegele lor care abia trec clasa.

Sursa: ziare.com

Vezi si:
Micul dejun sanatos pentru copiii
O dieta sanatoasa pentru copilul tau
Nutritia copilului
Ajuta-ti copilul sa manance sanatos
Cum te asigura ca adolescentul tau conduce masina in siguranta? 
Sondaj
Care credeti ca este principala problema a sistemului educational romanesc?