Deshidratarea copiilor vara, un pericol real
calendar_month 03 Iul 2009, 00:00
Copiii se deshidrateaza foarte usor vara, in special daca petrec mai mult timp in aer liber, fie in parcuri fie pe terenurile de sport. De aceea parintii si antrenorii trebuie sa fie foarte atenti la primele semne care arata ca cel mic este in pericol din cauza lipsei de apa.

Specialistii avertizeaza ca procentul de apa din organismul unui copil este foarte ridicat si ca senzatia de sete se instaleaza uneori prea tarziu, dupa ce corpul acestuia incepe deja sa resimta efectele deshidratarii, informeaza suite101.com

Din acest motiv parintii trebuie sa ii urmareasca cu atentie pe copii in timpul verii, pentru a se asigura ca ei nu patesc nimic si pentru a preveni o situatie neplacuta.

Masuri preventive
In primul rand obisnuiti-l pe copil sa bea apa inainte de a incepe o activitate mai sustinuta, cum ar fi un meci de fotbal, de tenis, sau chiar o plimbare mai lunga pe bicicleta.

De asemenea, invatati-l sa recunoasca principalele semne ale deshidratarii si nu doar el, ci convingeti-va ca si antrenorul sau copiii mai mari care participa la aceste activitati sportive le cunosc.

Si nu in ultimul rand, obisnuiti-l pe copil sa spuna imediat si cu voce tare daca simte ca incepe sa i se faca rau din cauza caldurii.

El nu trebuie sa trateze cu indiferenta aceste prime semnale transmise de organism deoarece mai tarziu lucrurile se pot complica foarte serios.

Atentie! In timpul verii, copiii trebuie sa consume lichide atat inainte, cat si in timpul si la finalul desfasurarii unei activitati fizice intense.

Deshidratarea copiilor vara, un pericol real
Semnele deshidratarii
Nutritionistii de la Clinica Mayo prezinta intr-un raport dat publicitatii luna aceasta primele semne ale deshidratarii organismului tanar, oferind totodata cateva sfaturi parintilor si celorlalti adulti care supravegheaza activitatile desfasurate de copii in timpul verii.

Principalele indicii sunt:
Gura uscata si lipicioasa
Senzatie de sete
Durere de cap
Iritabilitate
Stare de ameteala
Confuzie, letargie
Crampe abdominale
Oboseala excesiva

Daca aceste semnale nu sunt luate imediat in considerare si nu sunt tratate pe loc, se poate ajunge chiar la imbolnavirea grava a copilului.

Atentie! Hidratarea unui copil aflat in stare de dificultate se face in primul rand cu apa. Nu se recurge la alte tipuri de racoritoare decat in caz de forta majora.

Discutati cu antrenorii
Discutati serios cu antrenorii pe acesta tema, de fata cu copilul. El trebuie sa sa stie foarte clar ca in astfel de situatii, in care se simte rau, nu trebuie sa se jeneze ci, dimpotriva, sa discute cu antrenorul si sa ceara voie sa bea apa.

De asemenea, daca prezinta simptomele prezentate mai sus, sa se aseze undeva la umbra si pe cat posibil la racoare sau macar sa iasa din zona in care soarele bate foarte tare.

Sursa: Ziare.com


Sondaj

Credeti ca examenul de titularizare s-a desfasurat corect?