Depresia la copii
calendar_month 24 Iul 2008, 00:00
Depresia reprezinta un tip de boala mentala care afecteaza uneori si copii, ceea ce ii face sa se simta tristi, furiosi sau frustrate pentru lungi perioade de timp.

Depresiile puternice afecteaza aproximativ 2% dintre copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani si 4% dintre adolescenti conform Aliantei Nationale pentru Boli Mentale din America.

Exista episoade de depresie severa la copii, insa acestea sunt de obicei de scurta durata. Altele sunt mai usoare, insa pot continua ani la rand. Copii in general, devin depresivi atunci cand sufera o trauma, precum moartea unuia dintre parinti, conflicte familiale sau boala. In alte cazuri insa, cauza depresiei este mai putin evidenta.
Expertii clasifica depresia in multe categorii.Cele doua categorii majore sunt:

1. Depresia Puternica cunoscuta si sub numele de depresie clinica sau depresia unipolara este un tip de depresia foarte severa care necesita tratament. Cei mai multi pacienti care sufera o criza de depresie severa, cel mai probabil vor avea asfel de episoade si in viitor.
2. Sindromul bipolar, cunoscut inainte ca boala maniaco-depresiva, presupune situarea starii de spirit la extreme: fie urcusuri(mania), fie coborasuri(depresia). Simptomele manifestate la tineri, difera intrucatva de cele ale adultilor.
Cauzele depresiei nu sunt inca intelese pe deplin. Vinovate par a fii schimbari in procesele chimice ale creierului. La unii copii, depresia poate fii mostenita genetic.

Copii depresivi pot manifesta tristete continua, stari de iritare si mai ales lipsa sperantei. Ei nu prezinta interes pentru activitatile noi, iar activitatile care obisnuiau sa le faca placere nu mai reprezinta o bucurie. Acesti copii pot avea dificultati la scoala, stari somatice sau comportamente antisociale si agresive. Multi dintre ei pot avea schimbari de greutate sau probleme cu somnul. Cei mai multi copii depresivi se plang de o stare continua de plictiseala si pot manifesta un nivel scazut de energie. Ei pot vorbi chiar de dorinta de moarte sau pot face afirmatii care sa reflecte tendinte suicidale.

Parintii ar trebui sa caute ajutor medical pentru copii care manifesta simptome ale depresiei care au un impact negative asupra calitatii vietii copilului. Daca doctoral suspecteaza ca tanarul ar putea fii deprimat, atunci el l-ar putea trimite catre un specialist in psihologi copiilor si adolescentilor pentru evaluare si tratament.
Tratamentul depresiei la copii consta de obicei in gimnastica medicala, medicatie, sau o combinatie intre cele doua.

Este important de stiut ca Administratia Nationala Americana pentru Hrana si Medicamente a anuntat ca antidepresivele pot mari riscul gandurilor suicidale la unii pacienti, in special la copii si adolescenti, si ca toti cei tratati ar trebui monitorizati indeaproape pentru observarea schimbarilor de comportament.