Cum sa recunosti un adolescent depresiv
calendar_month 11 Mar 2009, 00:00
Depresia este stare afectiva caracterizata prin tristete, ganduri sumbre, apatie si deprimare.Depresia se poate distinge de starea de melancolie, in special, prin perioada sa mai lunga de manifestare si prin intensitatea crescuta a starilor psihice.

Cu alte cuvinte, depresia poate sa conduca pe cineva spre fapte mult mai grave, cum ar fi: suicidul, fuga de acasa, etc.

Pentru a va veni in ajutor, Calificativ.ro va pune la dispozitie o lista cu cateva dintre simptomele depresiei:

1. Schimbari bruste ale starii de spirit
Tristetea, melancolia, demoralizarea sau indiferenta sunt doar o parte dintre semnalele ca adolescentii sunt depresivi. Totul se poate manifesta ca un fel de pierdere a interesului pentru activitatile pe care le indragea inainte.

2. Schimbari comportamentale
Cand te gandesti la depresie, iti vine in minte o persoana foarte trista.Cu toate astea, ea nu se manifesta intotdeauna asa. In cazul adolescentilor, depresia se poate exprima si printr-un comportament rebel(pentru cineva caruia nu ii era caracteristic), deviant, antisocial sau anormal pentru un adolescent normal.

3. Schimbari ale mentalitatii
Daca adolescentul da semne de inadaptare la nou, daca nu se poate concentra, daca este paranoia, lipsit de respect fata de propria persoana, daca are pierderi de memorie sau anxietate neobisnuita trebuie sa fii atent

4. Schimbari ale functiilor biologice
Lipsa poftei de mancare sau, din contra, un apetit foarte crescut, insomniile sau oboseala continua pot fi simptome ale depresiei.

5. Problemele scolare - schimbare brusca a situatiei scolare a adolescentului, probleme cu profesorii sau schimbarea grupului de colegii

6. Consumul de droguri sau alcool

Vezi si:
Problemele performantei scolare

Alergiile si factorii determinanti

Statul tarziu seara - O amenintare reala

Sondaj

Modificarea planurilor cadru vi se pare benefica pentru invatamant?