Cum sa depistezi diabetul in randul copiilor
calendar_month 17 Mar 2009, 00:00
Numarul copiilor care sufera de obezitate este de trei ori mai mare decat era acum 15 de ani. Mai mult de 15% din scolari sunt prea grasi, iar diabetul juvenil este in continua crestere, ca si riscul ca alte probleme de sanatate sa apara.

Este greu pentru un parinte sa-si dea seama daca copilul lui cantareste prea mult. In unele stadii de crestere, un pic de grasime este normala. Ca sa iti fie mai usor sa depistezi eventualele probleme de greutate, parcurge cu incredere ghidul de mai jos.

Ce inaltime are copilul tau?
Doar greutatea nu iti raspunde la intrebarea "Este copilul meu prea gras?". Specialistii sfatuiesc ca este necesar sa calculezi greutatea in functie de inaltime.Greutatea ideala se calculeaza facand diferenta dintre inaltimea (in centrimentri) si 100. Spre exemplu, un scolar inalt de 152 cm va avea greutatea ideala de 52cm. Roaga medicul sa calculeze Indicele de masa corporala la fiecare vizita si compara rezultatele, in timp.

Cati ani are?
Ingrasatul nu constituie intotdeauna o cauza de alarmare. In mod normal, copii se ingrasa la un moment dat in timpul dezvoltarii lor.Dupa varsta de 5-6 ani putina grasime se va depunde gradual pana in perioada adolescentei. Va slabi atunci cand in timpul acesteia isi vor spune cuvantul dezvoltarea muschilor si cresterea in inaltime. In acelasi timp, alte studii demonstreaza ca daca la 5 ani este supraponderal, are mai multe sanse sa sufere de pe urma diabetului la varsta de 10.

Tu sau partenerul tau sunteti supraponderali?
Copii, ca si adultii, devin obezi datorita combinatiei de factori care tin de stilul de viata si genetica. Asta inseamna ca daca te asezi in fata oglinzii, vei arunca un ochi asupra viitorului copilului tau. Daca unul din parinti este supraponderal, se dubleaza sansele ca cel mic, cu varsta sub 10 ani, sa devina un adult obez. Chiar daca nu poti schimba genetica, o modificare a obiceiurilor alimentare poate fi un prieten de nadejde.

Cat timp petrece cel mic la televizor?
Lenevitul la televizor in distrage in mod cert de la activitati care presupun un cosum mare de energie. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care televizorul reprezinta un factor pentru cresterea in greutate. Copii care mananca in timp ce privesc la televizor consuma cu cinci procente mai multa mancare nesanatoasa decat alti copii de aceeasi varsta.

Vezi si:
Opreste televizorul cand mancati!
Consumati cereale integrale pentru o sanatate de fier