Copilul tau este prea atasat de tine?
calendar_month 30 Sep 2008, 00:00
Aproape orice copil este atasat mai mult de mama lui, decat de tata. Se alinta numai cu mama, sta numai in bratele ei, iar cu tata prefera sa se joace in aer liber sau sa se uite la televizor. De multe ori, chiar atitudinea protectoare a mamei il incurajeaza sa stea lipit de ea toata ziua.

Copiii prea atasati de mamele lor sunt, de obicei, cei mai mici dintre frati sau singuri la parinti. Ar vrea ca mamele lor sa fie mereu cu ei, sa nu mai imparta timpul si afectiunea lor cu altcineva. Specialistii spun ca aceasta situatie apare mai ales in cazul in care mama a dezvoltat o adevarata relatie de simbioza cu micutul ei. Comportamentul copilului tau este adesea incurajat de atitudinea ta prea protectoare. Daca are tendinta sa stea numai cu tine, ajuta-l sa descopere cum poate lua singur anumite decizii. Copilul tau trebuie sa invete sa fie spontan, sa aiba incredere in el.

Cand vrea sa fie singur in camera lui, nu il obliga sa stea langa tine de teama ca s-ar putea lovi. Urmareste-l de la distanta cum se joaca. In cresterea si educarea unui copil, este necesara o atitudine echilibrata a parintilor deoarece rasfatul sau hiperprotectia vor deveni obstacole in dezvoltarea lui normala.
Pe de alta parte, un copil prea rasfatat va invata sa profite de bunatatea celor din jur, fara sa ofere la randul lui.

Cand se invarte in jurul tau incercand sa iti acapareze atentia, propune-i sa te ajute la ceva usor astfel incat sa fie langa tine, dar sa fie interesat de altceva.
Cand esti presata de treburi, explica-i ca nu poti sta cu el, dar ca mai tarziu o sa ii faci o surpriza frumoasa, cand va revedeti.
Implica-l mai mult pe sotul tau in procesul de educatie si in jocurile pe care le nascocesti cand esti cu cel mic.

Chiar daca va fi greu la inceput, incearca sa stabilesti o serie de reguli pentru momentele in care sunteti impreuna, spre exemplu cand mananca sau cand va plimbati in parc. Nu te astepta din prima zi sa fie de acord cu regulile tale, dar cu timpul le va respecta si se va obisnui sa faca singur tot felul de lucruri pentru care avea mereu nevoie de tine.

Vezi si: De ce sunt copiii obraznici?
Vezi si: Copiii viitorului - genii digitale
Vezi si: Cum sa fii un bun exemplu pentru copilul tau

Sondaj

Esti multumit de perioada aleasa pentru vacanta de Paste?