Copilul meu este singuratic
calendar_month 26 Mai 2008, 00:00
Intrebare: Copilul meu de clasa a doua este un singuratic. Prefera intotdeauna sa se joace singur si-i evita pe fratii si colegii sai. E normal ca un copil de opt ani sa fie atat de solitar?

Raspuns: Este in interesul copilului sa faceti tot ce puteti pentru a incuraja consolidarea relatiilor sale de prietenie, cel putin cu un prieten. Socializarea in randul copiilor este naturala si necesara. Daca unii copii se nasc pur si simplu mai dotati din punct de vedere social, toti copiii trebuie sa invete sa se inteleaga bine cu alti copii si sa fie prieteni.

Cum ajuti copilul sa socializeze?

Nu exista nici o metoda de a-ti obliga copilul sa devina mai social, insa exista lucruri mai discrete pe care le poti face pentru a-i dezvolta abilitatile sociale.

Incepe prin a vorbi cu invatatorul copilului tau. Afla daca are cel putin un prieten la scoala, printre colegi. Daca invatatorul il vede interactionand si are unul sau doi prieteni atunci grijile tale au luat sfarsit. Daca insa copilul este la fel de stingher si in timpul orelor il poti ruga pe invatator sa il cupleze cu un alt elev mai singuratic in cadrul proiectelor si temelor.

Dupa ce simti ca exista o apropiere intre copilul tau si unul din colegii sai, incurajeaz-o invitandu-i acasa (poate chiar peste weekend) pentru a se juca. Planuieste pentru ei un joc sau o activitate in echipa si supravegheaza ca totul sa iasa bine.

Este foarte important ca tu sa fii la randul tau cat mai apropiat de copilul tau. Incearca pe cat posibil sa:

- fii prietenos si afectuos (se va comporta si el la fel in exterior)
- te asiguri ca iei in considerare sentimentele, dorintele si gandurile sale
- te arati interesat de activitatile sale de peste zi
- ii respecti intotdeauna punctul de vedere