Comportamentul moral:Stadii de dezvoltare
calendar_month 09 Dec 2008, 00:00
Cum ar trebui sa ne crestem copii astfel incat ei sa devina oameni buni, carora sa le pese de cei din jur si sa aiba un spirit moral bun? Comportamentul moral inseamna lucruri diferite pentru oameni diferiti. Pentru mine de exemplu, inseamna sa ii tratezi pe toti in mod egal si cu respect.

Empatia, compasiunea si simptul dreptatii reprezinta componente esentiale in acest tip de comportament.

Moralitatea se invata: Copiii, in natural lor intrinseca, nu se nasc nici buni, dar nici rai. Copiii adopta si invata comportamente din mediul lor de viata, in special de la parinti dar si de la frati, rude, copii de aceeasi varsta, profesori si din ce in ce mai mult de la mass media.

Copiii invata vazandu-i pe ceilalti cum se poarta, din conversatiile cu adultii si din propria lor experienta.
Comportamentul copiiilor foarte mici poate fi motivate de dorinta de a-i multumi pe adulti, sau de grija, frica consecintelor actiunilor lui (pedepse, certuri).

Odata cu cresterea si dezvoltarea lor ei incep sa isi insuseasca valorile morale externe.
Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca nu toti copiii se dezvolta in acelasi ritm, iar dezvoltarea morala in functie de varsta este facuta cu aproximatie.

0-2 ani:
Bebelusii si copiii foarte mici sunt in esenta lor, pre-morali. Ei nu pot vedea mai departe de propriile nevoi si tocmai de aceea este nerezonabil sa te astepti ca un copil sub doi ani sa imparta o jucarie din proprie initiativa sau sa inteleaga ca ai avut o zi grea.

3-5 ani:
Prescolarii invata sa fie fiinte sociale si sociabile. Cu ajutorul unor adulti grijulii, la aceasta varsta copiii pot invata sa imparta ceea ce au, sa se stapaneasca chiar si atunci cand sunt furiosi, si sa inteleaga cum este bine sa se poarte cu ceilalti.

6-10 ani:
La aceasta varsta copii deja au o idee clara despre ceea ce inseamna corect sau incorect si cu cat cresc mai mult cu atat capata mai mult autocontrol.

11-15 ani:
Odata cu aparitia hormonilor, copiii tind sa fie din ce in ce mai influentati de emotii. Ei simt o nevoie de confirmare si apartenenta, uneori mai mare decat cea a fratilor lor mai mici. De asemenea, influenta anturajului, a prietenilor, are in acest moment o importanta majora asupra copilului.
In aceasta perioasa ei incep sa experimenteze diferite tipuri de comportament si incepe sa se manifeste rebeliunea impotriva autoritstii parentale.
Adolescentii sunt capabili sa se gandeasca la probleme morale mai complexe. precum pedeapsa cu moartea, saracia extrema, criz economica etc.

16-18 ani:
Adolescentii de varsta mai mare sunt mai sofisticati si mai dezvoltati moral decat cei pana in 15 ani, insa nu sunt inca adulti. Pana la aceasta varsta ei trebuie sa aibe o idee clara despre bine si rau si simtul responsabilitatii pentru faptele lor.
La aceasta varsta insa, adolescentul are inca nevoie de indrumarea si sfaturile parintilor, dar mai ales, are nevoie sa simta si sa isi assume consecintele faptelor sale.

Vezi si:
Dezvoltarea psihologica a copilului
Copilul meu acasa

Sondaj

A fost examenul de bacalaureat 2009 fraudat?