Cat de importante sunt in cariera notele obtinute la scoala
calendar_month 18 Mai 2009, 00:00
Notele obtinute la scoala de catre un elev spun multe despre acesta, dar nu totul. Exista domenii, in special cele care implica talent artistic sau creativitate, in care cineva poate obtine ulterior rezultate profesionale de exceptie chiar daca la scoala nu a stralucit la toate materiile.

Este adevarat ca rezultatele scolare arata directia spre care ne indreptam, insa acest indiciu nu este valabil in toate meseriile, scrie Evenimentul Zilei.

Astfel, oamenii de creatie sau cei de IT obtin deseori rezultate scolare mai proaste la materii care nu sunt in interesul lor, in timp ce tocilarii pot ajunge peste ani simpli executanti, spun expertii in resurse umane. La fel de adevarat este insa si ca ambitiosii pot ajunge, la maturitate, sa aiba joburi de invidiat.

Un exemplu in acest sens este Claudia Gheran care inainte de a implini 30 de ani a ajuns corporate account manager la Aerotravel.

Claudia a fost tot timpul o fata de nota 10 dar spune ca nu nu a tocit ci pur si simplu i-a placut sa invete iar asta i-a prins bine mai tarziu. "Ce stiu acum este ca nu notele te ajuta sa ajungi unde esti, ci faptul ca ai invatat sa lupti. Eu, in anii cat am invatat pentru note de 10, mi-am format profilul de luptator. Succesul de atunci, din copilarie, cred ca te determina sa iti doresti in viata mai mult si mai mult, sa inveti, sa stii, sa afli", spune aceasta.

In schimb, Sorin, directorul unei companii de IT din Bucuresti, recunoaste ca in liceu a fost corijent la filosofie dar acest lucru nu l-a deranjat pentru ca isi alesese deja drumul in viata.

Tanarul spune ca nu le cere copiilor sai sa fie de nota 10 la toate materiile, ci "sa aiba habar din toate si sa fie cei mai buni la cele care ii vor ajuta in cariera".

Ce spun specialistii?

Rezultatele de la scoala nu arata intotdeauna care este directia spre care se indreapta un elev, existand riscul ca tocilarii sa ajunga mai tarziu doar simpli executanti.

Astfel, Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al JW Marriott Bucharest Grand Hotel spune ca si corijentii se impart in mai multe categorii, ca si evolutia lor preofesionala. "Sunt cei corijenti la toate materiile, pe care scoala nu ii intereseaza si care nici nu fac nimic care sa ajute la dezvoltarea lor ca personalitate. Si sunt cei care isi urmaresc strict domeniul de interes si care nu au niciun motiv sa nu obtina un job de succes".

In schimb, Catrinel Meicu, HR Consultant la VON Consulting Iasi, crede ca tocilarii sunt cei care, de obicei, ajung simpli executanti fiindca, de multe ori, ei asimileaza informatia fara a o procesa iar aceasta metoda de abordare a lucrurilor isi pune amprenta si asupra personalitatii lor.

Sursa: Ziare.com