Alege cu grija ghiozdanul pentru copilul tau
calendar_month 21 Nov 2008, 00:00
Cand vine vorba de alegerea ghiozdanului, parintii se uita la pret, iar copiii la aspect. Parintii vor sa iasa ceva mai ieftin, iar copii le vor cat mai colorate, cu eroii din desenele animate. Insa putini i-au in calcul utilitatea practica a acestuia si efectele dezastruoase ce pot aparea in timp din cauza unei decizii gresite si aparent lipsite de importanta.

In primul rand trebuie sa stiti ca boala pe care o poate provoca un ghiozdan nepotrivit copilului tau este scolioza. Medicii avertizeaza in acest sens ca numarul cazurilor a crescut in ultimii ani. De asemenea, medicii recomanda o alimentatie sanatoasa si bogata in vitamine.

Atunci cand cumpara un ghiozdan, parintii ar trebui sa fie atenti la greutatea lui. Acesta nu trebuie sa-l oboseasca pe cel mic. Medicii recomanda un continut al ghiozdanului care sa nu depaseasca 10% din greutatea corporala. Ghiozdanul trebuie purtat pe ambii umeri, astfel incat greutatea celui mic sa fie egala cu distributia.

Asa numitul ghiozdan pe roti nu este deloc recomandat copilului, deoarece are tendinta de a-i deforma coloana vertebrala, si asta din cauza pozitiei incomode. Daca foloseste mijlocul de transport in comun, celui mic ii va fi greu, fiindca atentia lui va fi indreptata asupra trolerului, si mai putin la drum.

Ghiozdanul trebuie sa contina doar strictul necesar si nu este nevoie sa-l incarcati cu lucruri inutile. Bretelele trebuie sa fie groase, la nivelul umerilor si sa fie suficient de solid pentru echilibrarea greutatii in mod corect. Cartile si obiectele grele trebuie asezate toate la acelasi nivel, de preferat in zona cea mai apropiata de spate.

Inainte de a alege ghiozdanul pentru copilul tau, gandeste-te la sanatatea lui, incearca sa-l multumesti si pe el, dar mai intai de toate, sanatatea conteaza!