Ajuta-l sa treaca de preadolescenta
calendar_month 26 Sep 2008, 00:00
1. Afla cat poti de multe despre preadolescenta. O buna informare te poate ajuta sa iei decizii bune. Afla care sunt schimbarile la care ar trebui sa te astepti de-a lungul acestor ani. Afla ceea ce se intampla in scoala copilului tau.

2. Implica-te in viata copilului tau, atat in ceea ce priveste scoala cat si in afara scolii. O relatie pozitiva cu parintii sau cu un alt adult responsabil este cea mai buna masura de siguranta de care dispune copilul tau in timp ce creste si exploreaza lumea din jur. Gaseste metode noi si variate de a ramane implicat in viate copilului tau, metode care sa corespunda intereselor lui.

3. Asigura-i atat dragoste neconditionata cat si limite potrivite varstei lui astfel incat el sa se simta in siguranta si protejat.

4. Discuta des cu copilul tau si afla care sunt interesele sale. Include in aceste discutii si subiectele mai dure sau mai sensibile. Asculta ceea ce el are de spus. Copiii care pot discuta despre orice cu parintii lor sunt in general mai fericiti si se descurca mai bine la scoala.

5. Impune copilului tau standarde inalte dar realiste. Asigura-te ca el stie ca te astepti sa munceasca mult, sa colaboreze cu profesorii si ceilalti elevi si sa dea tot ce are mai bun.

6. Arata-i ca pui pret pe educatie. Pastreaza legatura cu profesorii si cu oficialii scolii. Verifica daca ajunge la scoala la timp, daca isi face temele si daca are destule activitati extracurriculare.

7. Ofera-i ocazia copilui tau sa aiba success. Ajuta-l sa isi descopere si sa isi dezvolte punctele forte. Succesul ii va da inceredere.

8.Monitorizeaza-i prietenii. Incearca sa-i cunosti toti prietenii cat si pe parintii acestora. Discuta cu el despre prieteni si prietenii, dar si despre alegerile pe care acesta le face in compania acestora.

9. Invata-l despre media si ce inseamna mijloacele media si cum sa se foloseasca de ele. Discutati despre filmele pe care are voie sa le vada si despre ce jocuri pe calculator ar trebui sa joace. Interesati-va ce reviste citeste si ce muzica asculta.

10. Fiti un model pentru copilul dumneavoastra. Cea mai buna metoda de a creste un copil iubitor, decent si respectuos este ca el sa traiasca cu aceste valori pe care sperati sa le dezvolte.11. Fiti in alerta cu privire la probleme majore precum droguri, depresie sau tulburari de alimentatie. Daca nu puteti rezolva problema de unul singur, apelati la ajutor specializat.

12. Rezistati atunci cand totul vi se pare dificil. Cei mai multi tineri fac fata dificultatilor adolescentei si devin adulti de succes, insa rolul tau este unul decisive in acest proces.

Vezi si:
Dezvoltarea psihologica 11-14 ani

Sondaj

Cum v-ati invatat copilul sa reactioneze daca se rataceste?