10 ganduri ale adolescentilor
calendar_month 05 Nov 2008, 00:00
1.Ma gandesc foarte mult la sex
Hormonii sunt vinovati pentru numeroasele schimbari suferite de un adolescent.
Ca sa iti ajuti copilul sa treaca peste aceasta perioada, poti sa ii povestesti despre propriile tale experiente din adolescenta.

2. Esti sursa mea de bani
Adolescentii au o multime de lucruri, pe care ei le catalogheaza drept lucruri pe care trebuie neaparat sa le aiba.
Impune-i o limita! Explica-i necesitatile zilnice si fa-l sa inteleaga problemele familiale legate de partea financiara.

3. Fac cateva lucruri nebunesti sau chiar periculoase
De obicei adolescenti fac diverse lucruri pentru a demostra ca sunt mai buni decat prietenii lor sau ca pur si simplu sunt la fel de curajosi. De cele mai multe ori acesta este un lucru normal, probleme apar doar in momentul in care ei fac lucruri care le-ar putea pune viata in pericol.

4. Inca ma gandesc foarte mult la sex
De regula, curiozitatea este cea care ii determina sa faca anumite lucruri.
Daca ai surpriza sa gasesti in camera fiului tau diverse materiale pornografice, incearca sa-i explice ca acelea sunt simple imagini nerealiste si in care sentimentele lipsesc.

5. Sunt agresiv si nu stiu de ce!
Hormonii sunt cei care le determina comportamentul agresiv. Totusi, trebuie sa intelegi ca acesta este drumul pe care trebuie sa il parcurga pentru a deveni barbat.
Daca vrei sa-l ajuti incearca sa il implici in lucrurile pe care le fac adultii.

6. Prietenii ma influenteaza mai mult decat crezi – si asta imi place!
Un pasaj important al adolescentei il reprezinta dezvoltarea propriei personalitati. Copilul incepe sa-ti puna diverse intrebari, dar si sa isi faca prieteni noi.
Incurajeaza-ti fiul sa aiba propria lui personalitate, sa isi sustina propriile idei si sa inteleaga ca cei care vor sa il schimbe nu ii vor mereu binele.

7. Frate, dragostea e nasoala!
Adolescentii experimenteaza iubirea cu toate lucrurile bune, dar si cu dezamagiri sau inimi frante. Lasa-l sa faca ceea ce simte, sa vorbeasca cat vrea la telefon cu fata pe care o place, sa iasa cu ea in oras, sa-i cumpere cadouri, dar ai grija sa-i explici ca oamenii sunt diferiti si iubesc diferit!

8. E bine sa stiu ca pot sa ma bazez pe voi, mama si tata!
Fiul tau experimenteaza lucruri noi si incearca sa-si afirme personalitatea. Poate avea numeroase dezamagiri: in dragoste, la scoala, cu prietenii, dar se simte in siguranta atunci cand se gandeste ca parintii ii vor fi mereu alaturi.

9. Intr-o zi voi fi cunoscut in toata lumea!
Lasa-l sa exploreze, sa incerce lucruri noi si sa-si dezvolte propriile pasiuni. Indruma-l sa-si urmeze visele, dar sfatuieste-l sa fie responsabil!

10. Ma gandesc foarte mult la sex, dar asta nu inseamna ca o si fac!
Chiar daca majoritatea adolescentilor se gandesc la sex sau doar vorbesc despre asta, trebuie sa ii explici fiului tau implicatiile deciziilor sale.

Vezi si:
Cum sa discutam cu adolescentii despre sex
Indragostit la 14-18 ani?