calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul si prietenii  »  PRIETENIILE - SUB SEMNUL INDOIELII

PRIETENIILE - SUB SEMNUL INDOIELII

calendar_month 22 Mai 2008, 00:00
Prietenii au o mare influenta in dezvoltarea copiile si pentru a evita problemele ulterioare, create de influenta negativa a acestora, este nevoie sa luam masuri din timp si sa nu scapam situatia de sub control.

Astfel, discutia permanenta cu copilul, caruia va trebui sa-i fii mai intai prieten, apoi parinte, este foarte importanta pentru a-l indruma pe calea cea buna. Cercul de prieteni poate crea presiuni asupra copilului, indiferent de varsta. In primii ani, influenta negativa nu isi spune cuvantul atat de puternic, mai ales ca tendinta micutilor este de respingere a copiilor care le impun anumite lucruri.

Pe masura ce copilul creste, situatia se schimba, iar presiunea din partea grupului de prieteni poate fi negativa. Deseori acest tip de atitudine este considerata o adevarata proba de "foc" pentru intrarea intr-un anumit cerc de prieteni. In situatia in care copilul isi doreste foarte mult sa faca parte din acel grup este posibil sa se lase convins sa faca tot felul de trasnai doar pentru a intra in gratiile viitorilor amici. Ce e de facut?

Comunicarea are un rol deosebit de important. Trebuie neaparat sa discuti cu el si sa-l convingi ca este esential sa-si impuna punctul de vedere si sa decida singur ce este bine si ce este rau. In acest fel va capata incredere in propria persoana.

Prin implicarea copilului in activitatile familei, in discutiile care au loc intre membrii familiei, intre parinti el simte ca apartine familiei, ca are un rol, si acesta este important, astfel ca el nu va mai cauta cu orice pret sa obtina un rol in afara.

O prima influenta negativa, cu efecte pe termen lung asupra copilului, este fumatul sau alte vicii cu urmari nefericite asupra sanatatii, comportamentului etc. La insistentele amicilor din anturajul sau va testa tot felul de experiente noi, din diverse motive: fie pentru ca este o fire usor influentabila, fie doar pentru a fi apreciat de cei din jurul sau.

Tabagismul la copii si adolescenti este o problema cu care parintii se confrunta din ce in ce mai des. Si, din pacate, acest viciu, ca de altfel majoritatea viciilor, sunt dobandite la varste din ce in ce mai fragede. Si de aceasta data una dintre solutii este comunicarea parinte-copil, intemeiata pe o relatie de prietenie.

Daca parintele va juca rolul de prieten si va discuta cu copilul suficient, explicandu-i pe intelesul lui ce efecte negative poate avea fumatul, cu timpul va invata sa tina seama de sfaturi. Mai mult, va invata sa tina piept ispitelor venite din partea unor asa-zisi prieteni. Va deveni "stapan" pe propriile idei si va reusi sa-si capete un statut bazat pe respect din partea cercului de prieteni. Rolul parintelui este esential in astfel de momente, deoarece acum poate fi inceputul unui drum cu final tragic: alcoolism, depedenta de droguri etc. 
Sondaj
Credeti ca bacalaureatul din 2009 va fi inconjurat de tot atatea probleme ca cel din 2008?