calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul si banii  »  Cum isi cheltuie banii de buzunar

Cum isi cheltuie banii de buzunar

calendar_month 07 Mai 2008, 00:00
Chiar daca poti pune conditii in legatura cu primirea banilor de buzunar, odata ce acestia ajung la copil nu ii poti impune acestuia o modalitate de folosire a lor. Nu este cinstit sa o faci - vrei pana la urma sa-l inveti sa poata lua decizii si sa-si asume consecintele lor.

Poti discuta cu el, poti clarifica asteptarile tale si il poti indruma inspre cheltuieli utile si necesare.

Iata cateva directii obisnuite pe care le capata banii copiilor:

* Masina. Evident, aceasta problema apare numai dupa obtinerea unui permis de conducere si in masura in care copilul (deja adolescent) are acces la o masina pe care o poate folosi. Benzina si intretinerea unei masini implica un efort financiar considerabil!

* Haine. Pe masura ce cresc, copiii (in special fetele) tind sa cheltuiasca sume din ce in ce mai mari pentru haine.

* Distractie. Iesirile cu prietenii sau iubita / iubitul inseamna destui bani cheltuiti, pe mancare, filme si jocuri.

* Investitii si economii. Este important ca economiile sa intre in reflexul copiilor de la cele mai fragede varste. Sugereaza-le sa stranga banii pe care ii primesc pentru a-si cumpara jucaria mult dorita!

* Cheltuieli la scoala. In timpul scolii copilul va fi mereu tentat sa-si cumpere ceva de rontait impreuna cu colegii. Banii cheltuiti astfel sunt demni de o cauza mai buna asa ca incearca sa elimini aceasta ispita facandu-i de acasa un pachetel gustos.

* Jucarii si jocuri video. E normal ca jucariile si distractia sa fie pe locul intai in dorintele copiilor! Lasa-i sa isi cumpere ceea ce isi doresc si sa se simta bine.

Cat de mult sa te implici?

Este in mod sigur intelept din partea ta sa ii ghidezi pe copii in problema cheltuirii banilor. Dar mai exact cata influenta ar trebui sa exerciti? Poti sa-i fortezi ca o anumita parte a alocatiei lor sa o indrepte spre economii sau spre carti?

Nu exista reguli sau retete sigure, insa orice influenta din partea ta ar trebui sa fie facuta cu multa finete si discretie. Asigura-te insa ca e clar interzisa cumpararea de tigari, droguri sau alcool!

Vezi si:
Invata-ti copilul sa fie econom

Banii pe intelesul copiilor

Invata copilul sa pretuiasca banii


 
Sondaj
Anul asta ai cumparat martisoare colegelor de clasa?