calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul si banii  »  Copiii, banii si sarcinile

Copiii, banii si sarcinile

calendar_month 07 Mai 2008, 00:00
Unii parinti ofera banii de buzunar fara vreo implicare de vreun fel din partea parintilor. Altii conditioneaza primirea acestor bani de anumite sarcini pe care copiii trebuie sa le indeplineasca.

Decizia ramane la alegerea ta, in functie de ce simti ca este mai potrivit pentru familia ta. Poti fi, desigur, influentat de felul in care tu insuti ai fost crescut si ceea ce tu simteai in acele momente. Oricare ar fi decizia, da dovada de fermitate in respectarea sa.

Unii parinti aleg sa ii pedepseasca pe copii pentru fapte rele prin sanctiuni financiare; expertii cred ca acest gen de abordare nu este cel mai potrivit intrucat este pur si simplu o pedeapsa din care copilul nu poate intelege greseala sa si nu va invata nici o lectie.

Verificarea sarcinilor

Daca ai stabilit cu cel mic ca primirea banilor de buzunar este conditionata de indeplinirea sarcinilor, determina exact lucrurile pe care le astepti. Da-i detalii copilului despre ce si cat de des sa faca. Unele sarcini trebuie indeplinite doar o data pe luna in vreme ce altele (cum ar fi dusul gunoiului) se repeta intr-o saptamana.

In mod evident sarcinile trebuie sa fie adecvate varstei copiilor. Nu vei putea sa-l pui pe un copil de 7 ani sa tunda iarba, insa poti sa-i atribui plimbarea catelusului familiei sau schimbatul nisipului pisicii. E o idee buna sa atribui ca sarcini lucruri care pot fi realizate rapid (15 minute de exemplu). De asemenea, ai grija sa schimbi periodic responsabilitatile astfel incat sa eviti plictiseala si plangerile. Iata cateva sugestii de sarcini pe cere le poti atribui intr-un tabel in care poti completa periodicitatea:

Sarcini Cat de des trebuie facute
Ingrijirea fratilor mai mici ________________________________________
Schimbatul nisipului pisicii ________________________________________
spalatul vaselor ________________________________________
stersul prafului ________________________________________
Hranitul animalelor ________________________________________
Stransul rufelor ________________________________________
Dus gunoiul ________________________________________
Dat cu aspiratorul ________________________________________
Plimbarea animalului ________________________________________

Urmareste cat de bine se descurca copilul tau pe frontul sarcinilor - s-ar putea sa fii nevoit sa creezi biletele de reamintire. Pune aceste biletele intr-un loc in care sa fie accesibile copiilor (de exemplu pe usa de la frigider sau in camera lor, pe monitorul calculatorului)

Ce se intampla daca desi tu ai elaborat un program complex de sarcini pentru copil el esueaza in a il urmari pana la indeplinire? Il certi sau ii reduci proportional banii de buzunar?

In mod evident daca nu exista o sanctiune pentru neindeplinirea sarcinilor copilul va dezvolta convingerea ca nu exista repercusiuni pentru comportamentul lor. Pe de alta parte este greu sa invoci o pedeapsa pentru abateri minore sau care nu se repeta constant. Oricare ar fi decizia ta asigura-te ca cel mic stie care sunt regulile si ca esti consecvent in respectarea lor.

Vezi si:
Invata-ti copilul sa fie econom

Banii pe intelesul copiilor

Invata copilul sa pretuiasca banii


 
Sondaj
Ce parere aveti despre noua generatie?