Alocatia de stat pentru copii
calendar_month 23 Mai 2008, 00:00
Alocatia de stat pentru copii este acordata in conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii si a Hotararii Guvernului nr.591/1993 privind masurile referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea si plata alocatiei de stat.
Alocatia de stat pentru copii este un drept universal.

Conditii

Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.
Alocatia de stat pentru copiii se vireaza in conturile personale deschise pentru acestia de catre reprezentantii legali. Sumele cu titlu de alocatie de stat pentru copii se capitalizeaza pana la implinirea de catre acestia a varstei de 14 ani. Dupa implinirea de catre titular a varstei de 14 ani, alocatia de stat poate fi platita direct acestuia, sau, in functie de optiunea acestuia, poate fi capitalizata in continuare in contul personal al acestuia, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

Cuantum

Incepand cu luna ianuarie 2008, cuantumul alocatiei de stat pentru copii, prevazut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993, republicata, se stabileste la 32 lei si se majoreaza anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.

Modalitati de obtinere

STABILIREA DREPTULUI

- Dreptul la alocatie de stat pentru copii este stabilit prin decizie a directorului executiv al Directiei de munca, solidaritate sociala si familie
- In conditiile in care copilul este cuprins intr-o forma de invatamant, cererea se aproba de catre conducatorul unitatii scolare,
- In conditiile in care copilul este incadrat intr-un grad de handicap, cererea se aproba de catre conducatorul Serviciului public de Asistenta Sociala din cadrul consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale sau ale municipiului Bucuresti.

Documente necesare

a) Cererea care se face in numele copilului de catre unul dintre parinti, de catre curatorul sau de catre persoana careia i-a fost dat in plasament familial copilul, se depune astfel:
- la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in raza carora isi au domiciliul sau resedinta reprezentantii legali,
- la unitatile scolare unde sunt inscrisi copiii si urmeaza o forma de invatamant recunoscuta de lege,
- pentru copiii cu handicap, cererea se depune la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, la Serviciile publice de Asistenta Sociala.
b) Copie dupa certificatul de nastere al copilului.

Termen
SUSPENDAREA DREPTULUI
Plata alocatiei inceteaza din luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.

Sondaj

Daca se va pune in practica programul "after-school" ce ai prefera sa faci in cadrul acestuia?