calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul la scoala  »  Trecerea de la scoala generala la liceu

Trecerea de la scoala generala la liceu

calendar_month 07 Mai 2008, 00:00
Din scoala generala in liceu?
Trecerea de la scoala generala la liceu este unul din acele momente in care copilul dumneavoastra are mare nevoie de sprijin si in acelasi timp se simte prea rusinat pentru a-l cere. La aceasta varsta ati observat probabil ca el deja a inceput sa se indeparteze de dumneavoastra si sa caute din ce in ce mai multa independenta; incercati sa respectati dorinta sa. Pe de alta parte, este important sa aveti in vedere si importanta implicarii dumneavoastra in viata si educatia sa!

Schimbarile in viata scolara.
Trecerea de la mica sala de clasa la marele liceu are un puternic impact asupra adolescentilor. Diferentele sociale si culturale ii pot marca mai ales pe copiii veniti de la scoli mici, de cartier. Sali mai mari de clasa, mai multi elevi si colegi, un alt stil de predare si o alta mentalitate, axata pe materia in sine si mai putin pe sprijinirea individuala a elevilor.

Parintii ar trebui sa se astepte ca liceul sa ofere un mediu sigur de dezvoltare a copiilor. Diferentele comportamentale intre bobocii de clasa a 9-a si elevii din ani terminali sunt insa destul de radicale, astfel incat primele luni de liceu pot deveni destul de dificile pentru cei mici. Este foarte important ca ei sa se poata integra intr-un cerc social in care sa se simta bine in pauze dar si in timpul orelor de curs.

Faptul ca elevii de clasa a noua trec printr-o dureroasa schimbare de statut (de la cei mai mari in gimnaziu la cei mai mici din liceu) nu face decat sa adauge o frustrare la experienta oricum neplacuta. ei sunt acum cei noi, cei care nu stiu cum merg lucrurile.

Sfaturi pentru parinti
Este important sa mentineti deschise liniile de comunicare intre dumneavoastra si copil pe parcursul acestei perioade. Este o experienta comparabila cu a invata sa mergi pe bicicleta: chiar daca poti sa mergi singur iti doresti la inceput ca cineva sa alerge langa tine pentru ca iti sa un sentiment de siguranta. Desi copilul tau devine independent, el are in continuare nevoie de sprijin pe care numai tu i-l poti acorda.

Uneori implicarea parintilor scade deoarece acestia simt respingere din partea copiilor. Trebuie sa tineti minte ca nu este dorita neimplicarea dumneavoastra ci pur si simplu se impune o schimbare a modalitatii de implicare.

Implicarea dumneavoastra poate lua numeroase forme si acasa; sunt numeroase modalitati prin care puteti petrece timp cu copilul dumneavoastra, cunoscandu-i in acelasi timp pe prietenii sai. Permite-ti-i sa isi cheme prietenii la un film sau pur si simplu pentru a sta de vorba cu ei. Folositi-va de momente oportune apoi pentru a-i intreba diverse lucruri marunte pentru a va forma o idee despre ei si despre gandirea lor.


 
Sondaj
Sunteti de acord cu introducerea examenului de admitere la liceu din 2010?