STRESUL SCOLAR IN CLASA A 3 A
calendar_month 07 Mai 2008, 00:00
Este ora 22.00 si Eugen Constantinescu (copilul nostru de 9 ani) are probleme cu dormitul. Trebuia sa-si fi facut temele inainte de cina, insa nu a putut rezista tentatiei de a sta cu prietenii sai. Acum va avea necazuri cu siguranta... Incepe sa gandeasca o cale de scapare. "Daca ma scol dimineata devreme si mai lucrez si in pauze pot termina la timp!" Acestea fiind planuite, Eugen adoarme mai linistit.
Anxietatea legata de teme.
Anxietatea legata de teme e o problema comuna in randul copiilor de clasa a treia. Eugen nu este o exceptie: stressul scolar il afecteaza la fel ca pe colegii sai. Spre deosebire de clasa a doua, in care accentul cade pe consolidarea si imbogatirea cunostiintelor deja dobandit in clasa intai, in clasa a treia copiii se confrunta cu mai multa abstractizare a notiunilor predate ceea ce implica in mod evident o cantitate mai mare de teme scrise.
Impreuna cu beneficiile varstei (un statut familial si social mai ridicat, mai multa libertate in petrecerea timpului liber) vin si elementele mai putin atractive din viata scolara. Cartile si manualele de parcurs sunt mult mai stufoase si mai abstracte, iar timpul petrecut acasa in fata caietelor de teme creste proportional. Iar o tema nefacuta poate avea destule consecinte neplacute pentru Eugen si colegii sai!
Presiuni sociale
Si daca presiunea scolara nu e de ajuns, elevii clasei a treia trec de asemenea printr-o serie de modificari sociale si comportamentale. La limita inferioara a pubertatii devine mult mai evident cine este cel mai inteligent, cel mai popular si unde sta persoana proporie in acest amestec. Odata cu activitatile extracuriculare care devin din ce in ce mai numeroaes, copilul de clasa a treia are sansa de a deveni sociabil si in afara scolii, dezvoltand noi relatii. Prietenii si parerile acestora devin tot mai importante.
Cum poti sprijini copilul tau de clasa a treia
Cum il poti ajuta sa se adapteze schimbarilor si stressului? Este foarte important sa-i arati ca esti deschis si ca poate veni la tine. La varsta aceasta, copiii nu isi resping parintii in totalitate, insa incep sa isi doreasca un anumit nivel de independenta.
Aceasta dorinta poate genera conflicte puternice in familie, insa trebuie sa dati dovada de tact si intelegere. Pe masura ce activitatea scolara devine mai dificila, parintii trebuie sa ii ajute pe copii sa isi structureze timpul. Ar fi de recomandat o sedinta parinte - copil in care sa fie conceput de comun acord un program clar de rezolvare a temelor, astfel incat sa ramana suficient timp si pentru iesirea cu prietenii!