calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul la scoala  »  Sa ne pregatim de scoala

Sa ne pregatim de scoala

calendar_month 21 Aug 2008, 00:00
In fiecare an, copii de pretutindeni isi scutura ghiozdanele de praf, isi ascut creioanele si se pregatesc de scoala. Dar intoarcerea la scoala nu este intotdeauna placuta si poate deveni chiar putin stresanta pentru toti membrii familiei.

Sa lasi in urma zilele de vara in care puteai lenevii si sa intri in rutina scolii poate intrista orice copil, insa sunt lucruri pe care tu, ca parinte, le poti face pentru a-i usura trecerea de la vacanta la rutina scolii. Iata aici cateva metode prin care sa te asiguri ca micutul tau este pregatit pentru prima zi de scoala.

1. Stabileste o ora de culcare si una de trezire astfel incat sa stabilesti o rutina cam cu 2 saptamani inainte de inceperea scolii. Cel mai potrivit program ar fii: culcarea la ora 8 si trezirea la ora 6, astfel incat corpul si mintea lui sa se obisnuiasca cu noul program. Aceasta este cea mai sigura metoda de a combata diminetile frustrante si certurile nesfarsite pentru trezire.
Este dificil pentru un copil sa isi reseteze ceasul biologic peste noapte. Oferindu-le o perioada de 2 saptamani in care sa se obisnuiasca cu noul program, va asigurati ca va avea un start bun in noul an scolar.

2. Daca copilul tau este putin refractar fata de inceperea scolii, incearca sa faci ca toate activitatile legate de pregatirea scolii sa para distractiva: ia copilul la cumparaturi pentru rechizitele scolare de care va avea nevoie.
Incurajeaza-l sa isi aleaga creioane pixuri, caiete care sa ii aminteasca de lucrurile preferate. Fiti creativi si decorati impreuna ghiozdanul, caietele si penarul.
Impuneti totusi o regula de la inceput: toate obiectele achizitionate vor putea fii folosita abia la inceputul scolii. Astfel, copilul va avea ceva pentru care sa astepte inceputul scolii.

3. Recapitulati lectiile din anul precedent. Daca nu ati recapitulat nimic pe parcursul verii, acesta reprezinta cel mai bun moment. Cu doua saptamani inainte de inceperea noului an scolar, rezervati cate o ora sau doua pe zi pentru recapitulare.
Inchiriaza filme istorice si incurajeaza-ti copilul sa joace jocuri educative astfel incat sa isi aminteasca notiuni de matematica si gramatica. Prin recapitularea programei din anul precedent copii dumneavoastra vor fii mai bine pregatiti inca din prima zi de scoala. Copiilor deasemenea li se va parea ca primele zile de scoala vor fii mai usoare, iar notele bune pe care le vor lua la inceput vor fii o motivatie pentru intregul an scolar. Un alt avantaj il reprezinta ca micutii vor tine pasul cu scoala si vor fii printre cei mai buni elevi ai clasei.

Daca in ciuda tuturor pregatirilor copilul dumneavoastra tot intampina dificultati la inceperea scolii, nu va ingrijorati. Multi copiii au nevoie chiar de o luna pentru a-si intra in ritm. Pot exista certuri pe tema orei de culcare, schimbari bruste de dispozitie cauzate de oboseala si foarte multi „nu vreau!” Dar daca va pregatiti din timp pentru inceperea scolii, cele mai multe sanse sunt ca aceste certuri sa fie din ce in ce mai putine.

Prima zi de scoala poate fii o zi frumoasa si distractiva, sau poate fii o zi amenintatoare. Cu cat iti vei pregati copilul mai din timp pentru scoala, cu atat va fii mai usor pentru intreaga familie.Vezi si:
Calculator Costuri Rechizite
Preturi Pachet Rechizite Scolare
 
Sondaj
Tezele cu subiect unic vi se par o metoda eficienta de testare si evaluare a elevilor?