calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul la scoala  »  Ghiozdane mai usoare

Ghiozdane mai usoare

calendar_month 26 Aug 2008, 00:00
Odata cu inceputul noului an scolar care bate amenintator la usa, au reaparut in discutie si problemele scolarilor.
De la pretul rechizitelor la materia prea stufoasa sau scolile nepregatite de inceputul noului an, toate genereaza discutii nesfarsite care par sa nu isi gaseasca rezolvare. Ministerul Sanatatii a dat un act normativ care doreste sa solutioneze o parte a acestor probleme.

Unul din aspectele vizate de actul normativ se refera la greutatea pe care o poate avea ghiozdanul scolarului. Actul normativ spune ca greutatea acestuia nu poate depasi 10% din greutatea elevului. Documentul specifica deasemenea ca ghiozdanele comercializate trebuie sa aibe in mod obligatoriu intarituri pentru spate, astfel incat elevul sa isi poata pastra pozitia corecta.

Daca actul normativ va fii aprobat, atunci plangerile parintilor legate de faptul ca elevii sunt obligati sa duca in spate prea multe materiale didactice isi vor gasi rezolvare.
Ceea ce trebuie stiut insa e faptul ca nu numai greutatea ghiozdanului afecteaza spatele copiilor.
Este important ca ghiozdanul sa aibe intarituri. Nu optati pentru ghiozdanele pe un singur umar, chiar daca cei mici o cer.Greutatea trebuie distribuita in mod egal pe amandoi umerii deoarece, daca este purtat in mod corect, ghiozdanul ajuta la dezvoltarea spatelui si a musculaturii. Problemele pot fii evitate si daca asezati lucrurile din ghiozdan cat mai aproape de spate si ajustati bretelele asa incat greutatea sa fie bine proportionata.

Este bine sa aveti o discutie si cu invatatorul sau profesorul pentru a gasi solutii pentru pastrarea manualelor, a caietelor de clasa si a altor materiale didactice in scoala. Discutati cu copiii dumneavoastra si explicate-le riscurile la care se supun atunci cand nu mentin o pozitie corecta a spatelui.

Vezi si: 
Sondaj
Cum vi s-au parut subiectele de la teza la limba romana?