calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul la scoala  »  Familia - Un rol important in procesul de invatare

Familia - Un rol important in procesul de invatare

calendar_month 23 Mai 2008, 00:00
In ciuda faptului ca parintii au din ce in ce mai putin timp pe care sa il petreaca cu copiii lor, este bine de stiut ca ei au un rol esential in procesul de invatare si in formarea copilului ca individ.

Orice parinte trebuie sa inteleaga ca joaca este de fapt "munca" copilului, iar invatarea este mai usoara cu ajutorul jocului. Copiii care-si vad parintii citind cu placere vor invata astfel ca cititul este ceva distractiv si vor fi mai tarziu receptivi la invatarea lui in scoala.

Este indicat ca parintii sa citeasca povesti copiilor lor, deoarece aceasta este o adevarata metoda de stabilire a legaturilor dintre parinte si copil, In plus, cititul povestilor sau rasfoirea impreuna a unei carti cu poze pentru copii da prilejul petrecerii unor clipe fericite impreuna cu copiii.

Parintii nu sunt insa in singurele persoane care-i pot citi copilului, mai ales daca programul lor este incarcat. Bunicii sau orice alta persoana care se ocupa de copil ii pot citi acestuia sau chiar sa-i spuna povesti.

Desi exista un mare numar de programe de televiziune destinate copiilor, s-a dovedit ca vocabularul folosit in astfel de emisiuni este mult mai redus comparativ cu cel dintr-o carrte cu povesti obisnuita. In plus, timpul petrecut de un copil la televizor intr-o zi este echivalent cu timpul alocat intr-o saptamana cititului de placere.

In consecinta este bine ca cititul si uitatul la televizor sa fie echilibrate, cel putin pentru copiii mici mai ales in favoarea cititului. Chiar si in cazul in care exista programe educative pentru copii la televizor, din pacate nu toti parintii opteaza pentru acestea.

Vezi si:
Micul dejun sanatos pentru copii
Nutritia copilului 
Sondaj
Cum planuiesti sa iti petreci vacanta intersemestriala?