calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul la scoala  »  Cum sa il ajut sa invete sa iubeasca lectura

Cum sa il ajut sa invete sa iubeasca lectura

calendar_month 22 Sep 2008, 00:00
Unul dintre cele mai importante lucruri din viata unui parinte si care sa merite din plin investitia ta de timp si energie, este modul in care acesta isi poate ajuta copilul sa fie incantat de citit si lumea cartilor.

Copiii vor invata lucrurile esentiale legate de citit in scoala, dar din nefericire, acestia ajung de cele mai multe ori sa asocieze cititul cu munca si nu cu placerea.

Astfel ei ajung sa isi piarda dorinta de a citi, acea dorinta exprimata prin curiozitate si interes, care este baza utilizarii cu succes a deprinderilor de citit si povestit.

Cel mai eficient si mai placut mod de a-ti incuraja copiii sa iubeasca cartile si cititul este sa le citesti cat mai des si cat mai timpuriu. Chiar si bebelusii pot vedea imaginile, pot da paginile cartilor si pot asculta vocea parintilor cand acestia le vorbesc.

Fa un obicei din timpul petrecut impreuna cu copiii tai, creeaza ceva special, imbratiseaza-i cat mai des si impartaseste-le frumuseatea unei povesti fara alte distrageri. Astfel, poti realiza ca o carte pentru copii poate fii o adevarata incantare in aceeasi masura pentru cei mari si lumea lor, ca si pentru cei mici.

Desi copiii tai au crescut si au invatat ei insisi arta de a citi, nu te opri din a-ti petrece timpul cu ei, incurajeaza-i sa-ti citeasca, sa-ti povesteasca ce invata la scoala, cum sunt colegii si prietenii lui.

Doar prin simpla existenta a unor reviste, ziare, carti in casa ta ii vei ajuta pe copii sa vada cititul ca pe o placere, o modalitate de relaxare si in acelasi timp ca pe o parte din viata lor cotidiana.

Poti incepe sa le faci o mini-biblioteca si sa ai grija ca ei sa poata avea acces cat mai usor la cartile preferate, dar si la cele necesare in procesul de invatare.

Vezi si:
Cum il ajut sa citeasca mai mult?


 
Sondaj
Care credeti ca este cea mai importanta modificare a noului an scolar?