Cum obtii ceea ce vrei de la profesori
calendar_month 17 Mai 2008, 00:00
Intr-un fel, orice sedinta cu parintii este ca o intalnire romantica nu tocmai reusita: anxietatea crescanda in asteptarea sosirii profesorului, discutia de convenienta urmata de o asteptare nelinistita ca paginile catalogului sa se opreasca la numele copilului tau, o seama de cuvinte care te fac sa te simti mai bine sau din contra, sa te adancesti in scaun si apoi - gata. Drumul spre casa s-a petrecut mai repede decat ai fi crezut.

Multi parinti se intalnesc cu profesorii numai la aceste sedinte, deci fara indoiala ar fi indicat sa incerca sa obtina cat mai multe beneficii din acestea. Este de asemenea extrem de important insa sa stii cand si cum sa mergi dincolo de aceste conferinte.

In timpul conferintei este cel mai probabil ca profesorul va fi deja obosit in urma unei zile grele de munca si vei auzi doar o scurta prezentare (de cele mai multe ori o insiruire a notelor si absentelor) care nu va avea prea mare relevanta. Asadar, foloseste acest prilej pentru a stabili o alta intalnire, in particular, cu profesorul.

In mod ideal, o prima intalnire cu profesorul ar trebui sa fie stabilita la 4 - 6 saptamani dupa inceperea anului scolar, moment in care profesorul deja a avut ocazia sa-l cunoasca pe copilul tau si-ti poate da o serie de informatii interesante. Aceasta intalnire va constitui un fundament interesant pentru sedintele cu parintii care vor urma.

Nu astepta sa aiba loc o sedinta cu parintii pentru a anunta un eveniment important din viata copilului sau a familiei tale. Daca exista un nou nascut, o boala grava, un proces de divort sau o alergie sau alta conditie medicala speciala anunta-l pe profesor!

Lista de intrebari
Daca nu stii ce sa intrebi, iata o lista ce trece prin toate aspectele de baza ale vietii scolare:

* este copilul meu la nivelul clasei sale?
* este atent in ore?
* la ce materie este copilul cel mai bun? Unde sta cel mai prost?
* se implica activ in orele de curs?
* exista o problema speciala cu prezenta la ore?
* ati observat vreo problema comportamentala deosebita?
* cum se intelege copilul meu cu ceilalti copii din clasa?
* copilul meu se exprima predominant artistic? Ii place sa deseneze, picteze, danseze sau cante?
* exista ceva ce pot face pentru a-l ajuta pe cel mic?

Flateaza mai intai si abia apoi pune intrebari. Profesorilor le place sa stie ca munca lor este apreciata si conteaza, atat pentru copii cat si pentru parinti. Un feedback pozitiv este atat de important pentru parinti si pentru ca motivarea financiara nu este tocmai satisfacatoare.

Spune-i profesorului cata incredere are copilul in el. Daca ai nevoie de "munitie", intreaba-l pe cel mic inainte de sedinta despre lucruri frumoase din orele de curs si povesteste apoi la sedinta.

Discuta problemele. Ambele parti trebuie sa vina cu idei constructive intr-o sedinta cu parintii. Nu sta pur si simplu in banca, tacut si asteptand ca ora sa treaca mai repede.
Cum intr-o clasa cel putin 20 de alti copii concureaza cu al tau pentru atentia profesorului, acesta nu poate afla decat de la tine care sunt interesele sale, pasiunile, lucrurile care il motiveaza si il fac fericit.

Foloseste intotdeauna limbaj pozitiv pentru a-ti descrie copilul, chiar si atunci cand discuti o problema. Felul in care tu il percepi pe copil are o mare influenta asupra felului in care el este perceput de profesor. Spre exemplu, daca profesorul spune despre cel mic ca este foarte agitat si indisciplinat in ore, poti raspunde: "Da, stiu ca e foarte entuziasmat de scoala. Incercam sa-l invatam sa se controleze si acasa, aveti niste sugestii care ne-ar putea fi de folos?" Solicitand sprijinul profesorului il lasi sa inteleaga ca ai incredere in el; daca ii dai dreptate insa pur si simplu ii permiti sa faca o catalogare care nu este de bun augur pentru copilul tau.



Pastreaza-ti mintea deschisa. Lasa deoparte judecatile tale apropo de profesor, situatie sau scoala. Nu presupune ca echipa de personal al scolii nu e dedicata doar pentru ca scoala nu are dotari de ultima ora; unii din cei mai dedicati profesori pot fi intalniti in scoli mici si fara fonduri.

Foloseste limbaj corporal pozitiv. Bancile pot parea mici si incomode insa incearca sa stai la un loc, sa-l pivesti pe profesor in ochi si sa fii atent la ce spune. Profesorii asteapta de la tine acelasi gen de atentie pe care il asteapta de la unul dintre elevii sai.