calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul acasa  »  Singur acasa

Singur acasa

calendar_month 02 Dec 2008, 00:00
Copilul tau a crescut si ai hotarat ca este destul de responsabil pentru a fii lasat singur acasa. Este bine insa ca nimic sa nu fie lasat la voia intamplarii, asa ca pregateste-ti copilul pentru orice situatie neprevazuta ce poate interveni. Fa o lista cu situatii ipotetice si intrebati-l cum s-ar descurca in cazul fiecareia.

Mai jos veti gasi o lista cu astfel de situatii:

1. Daca cineva vine in vizita sau suna, copilul nu trebuie sa dezvaluie ca este singur acasa. Pregateste-l cu cateva raspunsuri, pe care el sa le exerseze: “Mama are multa treaba la bucatarie! Pot lua un mesaj?”

2. Copilul ar trebui sa aibe o cheie de la casa tot timpul la el. Nu scrieti pe cheie adresa sau numarul de telefon si spuneti-i copilului sa aiba deja cheia pregatita in momentul in care ajunge la usa. Daca sta la usa sa caute cheile in geanta, cineva rauvoitor il poate observa.

3. Invata-ti copilul ca niciodata sa nu intre in casa daca ceva arata suspect: usa este intredeschisa sau o fereastra este deschisa sau sparta.

4. Stabiliti un plan B. Daca apare ceva neprevazut, copilul ar trebui sa recuga la planul B: roaga o ruda sau un vecin sa supravegheze daca se intampla ceva ciudat pana cand ajungi acasa.

5. Invata copilul sa te sune imediat ce a ajuns acasa. In acest fel vei sti ca e in siguranta. De asemenea il poti sfatui prin telefon in legatura cu pranzul, teme sau musafiri.

6.Copilul nu trebuie sa lase pe nimeni sa intre in casa, indiferent de ceea ce ii spune noul venit. Daca se intampla sa trimiti tu pe cineva acasa, suna-l pe cel mic si spune-i cand si cine va veni. In cazul in care copilul nu cunoaste pe cel ce urmeaza sa vina, stabiliti un cod pe care sa il stie numai acea persoana si copilul.

7. Fa o lista cu numere de urgenta pentru situatii neprevazute si lipeste-o pe frigider. Asa va sti pe cine sa sune daca se intampla ceva.

8. Asigura-te ca fiul sau fiica ta stie cateva manevre de acordare a primului ajutor si ca stie ca trebuie sa sune la 112 in caz de incendiu sau orice altceva. Copilul trebuie sa stie pe dinafara adresa si numarul de telefon. Invata-l ca in caz de urgenta trebuie sa ramana la telefon pana cand da toate detaliile operatorului de la serviciul de urgenta.

Vezi si:
Pregatit sa mearga singur la scoala?
Copilul este singur acasa dupa scoala


 
Sondaj
Considerati ca alocatia de 40 lei este suficienta pentru un elev?