REGULI BILIARD - CUM SE JOACA BILIARD
calendar_month 05 Mai 2008, 00:00
Se crede ca jocul de biliard este derivat din crochet, verdele crud al mesei de joc reprezentand iarba pe care se desfasura jocul original. Ca vechime, biliardul are cateva secole si a fost initial jucat pe o masa cu sase gauri, porti tipice crochetului si un bat drept. Mingile erau mai degraba impinse decat lovite. Peste ani regulile s-au modificat drastic dar in 1885 Asociatia Biliardului a schimbat totul impunand anumite standarde in joc.

Jocuri de biliard obisnuite sunt Pool, Pyramid, si Snooker. Obiectivul jocului este sa introduci o bila colorata intr-o gaura. Castiga primul jucator care introduce toate bilele sale inaintea celorlalti. Mesele de biliard pot fi foarte scumpe si se cumpara in magazine speciale de accesorii sportive.

Regulile jocului obisnuit de biliard

Se joaca 15 bile numerotate de la 1 la 15. Scopul este ca fiecare jucator sa introduca in buzunare propriile bile (numerotate de la 1 la 7 sau de la 9 la 15). Se joaca fie cu bilele intregi fie cu cele vopsite pe jumatate. Alegerea se face la inceputul jocului.

Bila cu numarul 8 nu trebuie introdusa in buzunare pana la sfarsitul jocului. Dupa ce toate bilele unui jucator sunt in buzunare, acesta trebuie sa tinteasca bila cu numarul 8 pentru a castiga jocul.

Iata cateva reguli generale:

* cel care loveste primul poate lovi din nou atat timp cat cel putin o bila proprie a intrat in buzunar
* daca in urma primei lovituri (spargerii) nici o bila nu a intrat, adversarul poate alege sa loveasca pastrand pozitia curenta a mesei sau poate decide sa sparga din nou
* In cazul in care bila 8 intra intr-o spargere, adversarul poate alege sa sparga din nou sau sa aseze bila 8 la loc pe masa.
* dupa prima lovitura masa este considerata "deschisa", asta insemnand ca se pot atinge bile din orice set, chiar si bila 8 cu conditia ca aceasta sa nu fie introdusa. Pe parcursul jocului o lovitura directa in bila 8 inseamna pierderea randului - orice bile introduse deja raman in buzunare.
* apoi se petrece alegerea setului de mingi: jucatorul alege o lovitura si o denumeste: "bila 9 in buzunarul din colt". Daca lovitura reuseste jucatorul ramane cu setul 9-15 pentru restul jocului.
* la fiecare lovitura jucatorul trebuie sa atinga prima data o bila din setul sau si fie sa reuseasca o lovitura fie sa faca o bila (sau bila de lovitura) sa atinga marginea mesei. In caz contrar jucatorul pierde randul.
* daca o bila cade de pe masa jucatorul pierde randul iar adversarul poate aseza oriunde bila inainte de a lovi.
* poti atinge bila 8 in lovituri combinate al caror obiectiv este introducerea altei bile, insa fara a lovi bila 8 prima
* jucatorul pierde partida daca introduce bila 8 intr-un buzunar inainte de a introduce setul sau de bile (sau chiar si impreuna cu restul de bile proprii).
* jucatorul pierde daca bila 8 cade de pe masa la lovitura sa
* inainte de a lovi bila 8 jucatorul trebuie sa aleaga un buzunar in care sa o introduca. Daca bila e introdusa in alt buzunar jucatorul pierde partida.

Sondaj

Esti multumit de mediile tale de la sfarsitul semestrului I?