calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul acasa  »  Pregatirea lectiilor - Conditii de mediu

Pregatirea lectiilor - Conditii de mediu

calendar_month 23 Mar 2009, 00:00
Precum la scoala elevul are locul lui, intr-o anumita banca, asa si acasa trebuie sa aiba coltul lui de lucru si de realizare a temelor pentru acasa. Chiar daca spatiul nu este prea mare, trebuie ca cel mic sa aiba un loc fix unde sa poata citi, scrie si invata.

Masa de lucru trebuie sa fie in asa fel asezata, incat lumina sa vina din partea stanga. Daca iluminarea se realizeaza din spate sau din dreapta se formeaza umbre care obosesc ochii. Foarte importanta este si intensitatea luminii. O lumina prea puternica orbeste, iar, daca aceasta este prea slaba, provoaca somnolenta si reduce puterea de munca. Scaunul trebuie sa fie adecvat varstei copilului, de asemenea si masa. Camera este necesar sa fie aerisita zilnic deoarece creierul nu functioneaza la parametrii normali daca nu este suficient oxigenat.

De asemenea parintii trebuie sa se asigure ca nu exista factori perturbatori cum ar fi zgomotul de afara, televizorul, un animal de casa care i-ar putea atrage atentia elevului. Temperatura din camera este, si ea, destul de importanta.
Atunci cand pregatirea lectiilor dureaza mai multe ore este necesar sa se faca pauze de 10 minute dupa 50 de minute de lucru, daca este vorba de gimnaziu si liceu, sau dupa 30-40 de minute in cazul copiilor din ciclul primar. In aceste peauze este indicat sa se realizeze scurte plimbari in aer liber, sa se asculte o muzica relaxanta si linistitoare sau sa primeasca o vorba de incurajare din partea celui care il supravegheaza, in cazul elevilor din clasele I – IV.

Cu cat conditiile de lucru sunt mai bune, cu atat randamentul scolar creste si, de asemenea, placerea copilului de a invata.

Vezi si:
Cum sa castigi increderea unui adolescent

Sfaturi pentru o buna comunicare cu profesorii

Participarea parintilor in activitatea scolara


 
Sondaj
Credeti ca nelinistea de pe scena politica afecteaza preocesul educational?