calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul acasa  »  Noul Cod Civil - De partea copiilor

Noul Cod Civil - De partea copiilor

calendar_month 18 Mar 2009, 00:00
Daca nu te uiti prea des la televizor, nu ai timp sa citesti prea multe ziare si nici nu ai un doctorat in drept, tine-te bine. Parlamentarii au aprobat noul Cod Civil care interzice pedepsele fizice si te obliga sa respecti demnitatea copilului ori de cate ori iei masuri disciplinare.

Astfel, potrivit articolului 506, toate masurile disciplinare nu trebuie sa afecteze dezvoltarea fizica, psihica sau starea emotionala a celui mic.

Pe de alta parte, articolul 503 prevede ca de fiecare data cand exista neintelegeri intre parinti in ceea ce priveste indeplinirea drepturilor parintesti, instanta tutelara este cea care hotaraste deznodamantul, in conformitate cu interesul copilului. Ascultarea copilului este in acest fel obligatorie.

In acelasi timp, parintii sunt cei care decid religia copilului, insa credinta copilului care a trecut de 14 ani nu poate fi schimbata fara aprobarea sa. In ceea ce priveste drepturile adolescentului trecut de 16 ani, acesta are dreptul sa opteze singur pentru credinta religioasa.

Tot adolescentului cu varsta de 15 ani i se acorda dreptul de a incheia acte juridice privind munca, indeletnicirile aritstice, sportive sau la profesia sa, cu aprobarea parintilor sau a tutorelui si respectarea dispozitiilor legii speciale, enuntate in articolul 42.

Vezi si:
Comentariile rautacioase - Cum sa il dezvat?
Este bataia rupta din rai?


 
Sondaj
Esti virgin/a?