Jocul in aer liber - dorinta sau necesitate
calendar_month 28 Feb 2014, 00:00
Copiilor de orice varsta le place foarte mult sa se joace in aer liber, sa se plimbe impreuna cu adultii, parinti sau bunici, ori de cate ori este posibil. Timpul petrecut de copii in aer liber trebuie fructificat la maxim prin oferirea unor alternative de jocuri si activitati placute acestora, in functie de anotimp. Pe langa plimbarile in aer liber specifice bebelusilor, ce se pot face atat in zilele calde ale verii, in serile linistite sau in zilele de iarna fara viscol si ger, deplasarile sunt benefice si adultilor, pentru ca ii pun in situatia de a face miscare, de a respira aer curat si de a uita de stressul vietii cotidiene.

Odata cu inaintarea in varsta a bebelusilor, se pot face si alte activitati in aer liber prin care acestia sa se joace cu jucarii potrivite varstei sau anotimpului. In cazul in care locuiti intr-o casa cu o curte, puteti amenaja un spatiu in care copilul sa se joace cu nisip. La inceput joaca trebuie sa se desfasoare impreuna cu un adult, astfel incat cel mic sa invete ca nisipul nu este un aliment, ci un produs pe care il poate transporta cu galetusa, cu un camion de jucarie, sau il poate modela atunci cand este umed, folosind diferite forme special create pentru bucuria celor mici. Daca locuiti la bloc, in parcul de joaca puteti petrece timp alaturi de copil, iar acesta se poate juca folosind diferite accesorii si jucarii pentru nisip. Daca doriti sa-i oferiti copiilor de 3-6 ani jucarii potrivite jocului cu nisip, puteti achizitiona si on line diferite seturi de acest tip. O varianta de jucarie pentru nisip este “Masinuta cown cu setul pentru nisip”, “Camionul cu set pentru nisip”, “ Setul pentru nisip cu cimentiera tub” sau alte seturi pe care le puteti vedea si achizitiona si on line. Realizate din plastic dur, care nu se deformeaza dupa utilizari indelungate, aceste jucarii au un colorit viu, sunt usoare si pot fi transportate cu usurinta in orice loc. Jucandu-se cu aceste jucarii special create, copilul va avea de castigat in multe privinte: isi dezvolta imaginatia, indemanarea, creativitatea si isi oxigeneaza plamanii stand in aer liber.

Alte tipuri de jucarii cu care copiii isi petrec timpul in aer liber sunt cele care le ofera posibilitatea de deplasare, dezvoltandu-si muschii membrelor inferioare, ii stimuleaza in mentinerea echilibrului si le garanteaza bucuria reusitei prin efort propriu. Din aceasta categorie fac parte jucariile concepute si realizate pentru copiii cu varste de peste 3 ani, ce se folosesc numai in exterior. Puteti alege din gama variata de modele de masinute cu pedale, confectionate pe structura metalica sau din plastic dur, rezistent la socuri mecanice. Designul lor elegant, datorita formelor reusite ale unor replici in miniatura ale unor masini de curse, masini de epoca sau altor modele de autoturisme ii vor bucura nespus pe cei mici. Deplasarea se face cu un mecanism actionat de pedale, iar viteza maxima de deplasare este de 3-5 km pe ora. Cochilia rezistenta a acestor jucarii asigura stabilitate in timpul deplasarii, o pozitie ergonomica a corpului, iar cele mai multe dintre modele au un spatar ce se poate regla in trei pozitii pentru a garanta confort maxim micului sofer. Directia de deplasare se stabileste de catre copil cu ajutorul volanului. Rotile sunt integral din cauciuc sau au o banda de cauciuc ce permite aderenta maxima pe orice tip de teren. Masinutele cu pedale pot fi alese dintre modelele in diverse culori, accesorizate cu claxon, volan, oglinda retrovizoare si cu faruri. Pentru parintii care doresc sa ofere celor mici o jucarie pe care o vor adora si cu care se pot plimba prin curte, in parc, pe trotuar sau in spatiile de joaca din primavara pana in toamna, pot alege unul dintre modelele ce se comercializeaza si on line.



Pentru petrecerea timpului in aer liber in mod judicios de catre copiii de peste trei ani, puteti sa le oferiti triciclete nichiduta vrealizate din plastic dur sau cu sezuta din lemn. Stabilitatea acestor jucarii este incontestabila, designul este elegant si manevrarea este simpla. Cu tricicletele copiii se deplaseaza cu usurinta, reusesc sa isi mentina echilibrul corpului si isi fortifica organismul prin miscare si aer curat. Una dintre variantele posibile de ales pentru copiii de 3-4 ani sunt tricicletele pentru copii marca “Injusta” sau “Baby Confort” accesorizate cu parasolarele demontabile si rabatabile. Tricicletele, colorate in culori vii si atractive pentru cei mici, pot fi deplasate cu ajutorul pedalelor de catre ei, dar au in spate si un maner pentru ghidaj ce este manevrat de adult. In acest caz pedalele au un sistem de blocaj, acestea devenind suport potrivit pentru picioarele copilului in timpul deplasarii. Alte modele sunt accesorizate cu lumini si muzica, detalii haioase montate la ghidon si un cos amplasat in spate pentru jucarii sau bagaje.

O alta jucarie cu care copilul se poate juca in aer liber si care ii stimuleaza dezvoltarea fizica si coordonarea echilibrului este trotineta. Aceasta jucarie este potrivita copiilor de peste trei ani, care au siguranta in deplasare si care isi pot fortifica muschii picioarelor si ai spatelui deplasandu-se prin impingerea trotinetei cu un picior. Structura stabila este garantata de materialele din care sunt realizate aceste jucarii. Rotile de cauciuc au aderenta pe orice tip de sol, iar inaltimea redusa de la sol exclud accidentele. Personalizate coloristic pentru baieti si fete, asigura copiilor petrecerea timpului in aer liber in mod placut si constructiv pentru ei insisi.

Petrecerea timpului in aer liber este necesara pentru copii. Consumarea energiei de care dispun copii in mod placut si util este totodata reconfortanta, oferindu-le sansa de a se distra, de a crea sau de a reusi performante individuale datorita unor jucarii potrivite varstei lor. Daca alegeti varianta de achizitionare on line a unor jucarii pentru copii, va scuteste de timpul alocat deplasarii la magazine si aveti posibilitatea de a alege singuri jucaria potrivita copilului Dvs. din mai multe variante disponibile.



Sondaj

Modificarea planurilor cadru vi se pare benefica pentru invatamant?