Cum sa-ti inveti copilul sa mearga singur
calendar_month 31 Mar 2014, 00:00
Se spune ca orice drum in viata incepe cu primul pas. Pe buna dreptate, putem spune ca drumul unui copil in viata incepe cu primul pas, dar presupune ca dupa acest prim pas multe, foarte multe exersari.

Bebelusii au caracteristici de dezvoltare generale, situandu-se pe diferite trepte de dezvoltare ontogenetica odata cu trecerea timpului. In particular, exista caracteristici de dezvoltare specifice fiecarui copil, in conformitate cu particularitatile individuale. Un rol important in dezvoltarea unui bebelus il are stare sa de sanatate si gradul in care parintii sau adultii care se ocupa de ingrijirea sa ii acorda atentie.

Un copil caruia i se vorbeste mult, va vorbi foarte repede; un copil cu care adultii sau alti copii s-au jucat va fi mult mai sociabil; un copil care este scos zilnic la plimbare va avea un organism mai rezistent; un copil cu care s-a exersat mersul va fi mai sigur pe el si va merge singur foarte repede.

Daca ne canalizam atentia asupra mersului la bebelusi, vom intalni doua tipuri specifice de deplasare: a) mersul tarat, pe palme si genunchi numit si “de-a busilea” si b) mersul biped, caracteristic omului. Curiozitatea copilului este debordanta, chiar incepand cu 6-7 luni, cand incepe sa observe si sa priceapa cateva dintre elementele specifice ale vietii din familie.

Bebelusul la aceasta varsta intelege cand este pregatit pentru baita, pentru a iesi afara, cand mama sau tata, se pregatesc sa plece din locuinta, cand vine in contact cu o persoana straina. Acesta este momentul in care bebelusul incearca se se deplaseze fie pentru a apuca un obiect, fie pentru a fi alaturi de o persoana cunoscuta sau multe alte situatii.
Pentru ca un copil sa mearga singur in pozitie bipeda, fara sa treaca prin etapa de mers “de-a busilea” care adesea este o frana in invatatul mersului biped, se recomanda ca adultul sa-l sustina in pozitie verticala, sustinandu-l de sub brate. Bebelusul va schita primii pasi “pe varfuri”, fara a avea posibilitatea de a pasi pe talpi. Aceste exercitii premergatoare invatarii mersului este bine sa se faca pe suprafete mai dure: parchet, podele de lemn, etc. pentru ca puiul de om sa perceapa tactil rezistenta suprafetei care ii va sustine ulterior pasii.

Pentru a ajuta un copil mic, de 9-10 luni sa paseasca pe sol, pozitia corpului adultului este de cele mai multe ori incomoda, datorita arcuirii coloanei vertebrale, ceea ce duce, cum este si firesc, la oboseala. De cele mai multe ori adultii ajuta copilul sa paseasca pentru un timp foarte scurt, dupa care renunta, datorita pozitiei incomode, adesea dureroase, a spatelui.

Pentru a evita asemenea situatii, dar copilul sa invete sa se deplaseze biped este indicat sa utilizati un premergator. Acest obiect va va scuti de dureri de spate, dar va ajuta copilul sa mearga singur foarte repede, fara a trece prin etapa mersului tarat, “de-a busilea”. Creatorii premergatoarelor ce se pot achizitiona si on line, au creat o gama diversificata de accesorii cu scopul de a ajuta bebelusii sa invete sa mearga.

Realizate din plastic dur, rezistent la socuri mecanice, premergatoarele au diferite functii pe langa cel de a sustine bebelusul. Cele mai multe modele de premergatoare se adreseaza copiilor de peste 6-7 luni, perioada in care acesta isi poate mentine capul drept, coloana vertebrala este deja mult mai sigura in sustinerea pozitiei verticale, iar muschii picioarelor ofera o dezvoltare suficienta pentru pasit.



Pentru a fi cat mai atractive pentru cei mici, partea din fata a premergatoarelor este accesorizata cu diferite jucarii viu colorare, cu butoane care emit sunete la atingere sau cu scaun detasabil. Sunt multe modele de premergatoare multifunctionale, cu scaun detasabil, ce poate fi utilizat ca scaun de servit masa sau un loc pentru joaca, dar si premergator. Structura rezistenta si manerul pozitionat in fata ajuta copilul sa se simta in siguranta, ca in bratele adultului, pentru ca astfel sa se deplaseze singur.

La fiecare dintre cele patru picioare ale cadrului de plastic sunt atasate rotite din silicon, cele din fata cu posibilitate de intoarcere 360 grade, iar cele din spate sunt fixe. In functie de modelul ales, premergatorul are numai o scara de inaltime, sau doua sau trei trepte de reglaj pe masura ce copilul creste in inaltime. Husele scaunelelor si aparatorile laterale sunt detasabile si lavabile, realizate din materiale viu colorate.

Daca doriti sa il ajutati pe bebelus sa se deplaseze in pozitie bipeda cu usurinta, puteti achizitiona si on line unul dintre modelele de premergatoare multifunctionale: ”Dakota”, “Prato”, “Chipolino”, etc. O alta varianta de alegere sunt premergatoarele care au forme asemanatoare unor jucarii sau animale placute copiilor, realizate intr-o gama coloristica diversificata: ”Premergator Ursulet”, “Premergator Leut”, “Premergator Masinuta”, sau multe altele pe care le puteti vizualiza si achizitiona on line.

Designul placut, culorile vii si rezistenta cadrelor acestor premergatoare este incontestabila. Construite astfel incat sa elimine orice posibilitate de rasturnare a copilului, se deplaseaza cu usurinta in interiorul locuintei, pe trotuare sau terase. Aceste modele respecta normele europene atat din punct de vedere al materialelor din care sunt realizate, cat si al ergonomiei sau dimensiunilor specifice inaltimii copiilor de pana la 1-2 ani. Aparatoarea pentru roti care este amplasata de jur imprejurul cadrului, nu permite ca un copil sa puna mana pe rotile care au venit in contact cu diverse suprafete, eliminandu-se astfel posibilitatea transmiterii unor boli sau microbi pe aceasta cale.

Un aspect foarte important atunci cand bebelusul face primii pasi singur il reprezinta atutudinea parintilor vis-a-vis de performantele obtinute de acesta. Parintii trebuie sa isi arate bucuria pentru reusita copilului; premergatorul trebuie prezentat ca pe un prieten care il va ajuta sa mearga singur; reusitele copilului in momentul in care se deplaseaza cu premergatorul trebuie sa se manifeste cu sinceritate din partea adultilor, impartasite cu cel mic. Astfel, orice copil va incerca sa repete performanta de a se deplasa singur, va intelege reusita si se va bucura el insusi de faptul ca se deplaseaza singur, castigand incredere in fortele proprii.