Cum sa castigi increderea unui adolescent
calendar_month 20 Mar 2009, 00:00
Un adolescent de incredere nu reprezinta un oximoron. Adolescentii pot fi foarte de incredere, daca stii cum sa le-o castigi. Increderea este o functie a prieteniei si sunt 5 elemente cheie intr-o relatie cum e increderea. Acestea sunt: Onestitatea, Integritatea, responsabilitatea, rabdarea si asteptarile si asteptari optimiste. E important ca tu sa fii un model pentru adolescentul tau.

1. Fii onest cu adolescentul tau si cu ceilalti. Asta inseamna ca din cand in cand va trebui sa tolerezi frustrari, dezamagiri sau chiar furie. Cand esti onest, esti o persoana cu care va seamana si el mai tarziu.

2. Spune ceea ce crezi si crede ceea ce spui. Promite doar in cazul in care esti 100% sigur ca iti vei putea tine promisiunea. Procedand in acest fel, il inveti cum sa se descurce in relatia cu ceilalti.

3. Recunoaste cand gresesti. Daca nu ti-ai putut tine o promisiune, nu gasi scuze penibile. Recunoaste-ti greseala si comunica-i modurile in care vei repara greseala. Astfel, adolescentul nu te va acuza daca faci o greseala sau uiti de o promisiune. Ei inteleg cel mai bine cat e de greu sa fii perfect.

4. Ai rabdare. Adolescentii ofera, in general, parintilor numeroase ocazii pentru a-si "exersa" rabdarea. Cand incepi sa te superi pe el, repeta aceste cuvinte: "Frustrarea este modul in care corpul meu imi aminteste sa mai exersez rabdarea" . Cand esti rabdator cu ei, se creeaza un mediu protejat in care ei sa comita greseli. Vor fi mult mai responsabili si vor invata mai repede din propriile greseli daca nu le e frica ca vor fi criticati.

5. Sa nu ai asteptari exagerate de la ei. Ei inca invata cum sa fie adulti si vor face multe greseli de-a lungul drumului lung. Fii pregatit sa repeti reguli de multe ori. Daca fac ceva pentru prima oara, nu te astepta la perfectiune. Lasa-i sa repete la nesfarsit daca e nevoie, pana cand se vor simti stapani pe situatie. Adolescentii sunt foarte auto-critic, dar raspund foarte bine la laude si incurajari.

Vezi si:
Invata-l sa zica "NU"
Spune-i intotdeauna "Te iubesc" copilului tau

Sondaj

Ti-ai dori ca scoala unde inveti sa aiba un post radio propriu?