calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul acasa  »  Ce se intampla daca inchei o tranzactie fara un certificat energetic?

Ce se intampla daca inchei o tranzactie fara un certificat energetic?

calendar_month 20 Feb 2015, 00:00
Pe scurt, nu se intampla nimic, pentru ca in cazul unei tranzactii al unui imobil, indiferent ca este locuinta personala sau ca este un cladire comerciala, esti obligat prin lege sa detii un certificat energetic.

Mai pe larg, certificatul energetic este un document cu o valabilitate de 10 ani, cu caracter informativ, ce iti indica performanta energetica a unei cladiri. Lipsa lui in cazul unei tranzactii poate face ca contractul de vanzare-cumparare sa fie supus nulitatii relative, putand fi astfel atacat in instanta. De altfel, in cazul proceselor-verbale incheiate cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor unei cladiri, neinsotite de copia certificatului energetic, duc la nulitatea acestora. Obligativitatea acestor certificate energetice in cazul tranzactiilor imobiliare este legiferata prin Legea 153/2013, lege care modifica Legea 372/2005.

Ce face un certificat energetic mai exact? Acesta ofera, prin calificativele sale, informatii despre performanta energetica a unei cladiri, iar cu cat calificativul este mai bun, spre A, cu atat cladirea respectiva necesita costuri mai mici cu incalzirea. Un calificativ scazut, spre G, te poate face sa bagi mana mai adanc in buzunar atunci cand platesti factura la gaze sau pentru agentul termic.

Spre exemplu, o cladire clasificata cu calificativul A poate avea un consum de energie de pana in 125 de kWh/m2/an, in timp ce o cladire clasificata cu calificativul G poate avea un consum de energie de peste 820 kWh/m2/an, diferenta fiind evidenta.

Pretul unui certificat energetic poate varia in functie de tipul imobilului testat si mai departe, in functie de marimea sa. Pentru obtinerea de informatii suplimentare in certificatul energetic se poate folosi termografia. Termografia in constructii este un procedeu ce presupune scanarea termica a cladirilor cu o camera de termoviziune ce analizeaza radiatiile infrarosii, prin care se determina distributia temperaturilor pe suprafata cladirii analizate.
Am aflat ce se intampla daca incheiem o tranzactie imobiliara fara un certificat energetic, adica nimic, nu se poate realiza. Dar ce se intampla daca incheiem o tranzactie imobiliara avand un certificat energetic pentru imobilul respectiv? Pe de o parte, pe vanzator il poate ajuta sa obtina un pret corect pentru bunul sau, iar pe de alta parte, pe cumparator il poate ajuta sa observe cu usurinta ce tip de lucrari de izolare termica a cladirii poate efectua pe viitor, pentru a imbunatatii calificativul energetic al imobilului. Este, astfel, o situatie din care pot beneficia ambele parti.
 
Sondaj
Cum e noul tau orar?