Cat de mare nevoie de somn are copilul meu
calendar_month 24 Iul 2008, 00:00
Somnul e o componenta importanta a sanatatii copilului si tocmai din acest motiv acesta nu trebuie sa il neglijeze. Totusi, o buna parte din copii nu se odihnesc atat cat trebuie.Aproximativ 69% dintre copiii cu varsta sub 10 ani intampina dificultati atunci cand e vorba sa doarma.

Nevoia de somn variaza in mod diferit de la o varsta la alta si de la copil la copil. Daca nou-nascutii adesea dorm cel putin 16 ore, odata cu trecerea anilor copilul nu mai necesita atatea ore de somn. La adolescenta chiar, tinerii au nevoie de 9 ore de odihna.

Durata somnului recomandata este urmatoarea:
Copil pana la 18 luni- cel putin 16 ore
Copil 18 luni-3 ani- 12-14 ore
Copil 3-5 ani- 11- 13 ore
Copil 12 ani- 10-11 ore
Adolescent- peste 9 ore

Multi copii intampina dificultati in timpul somnului poate si din cauza faptului ca au probleme cum ar fi: insomnie, respira greu, cosmaruri etc.

Atunci cand sunt odihniti in general nu au probleme comportamentale, nu sunt morocanosi. De asemenea ei se concentreaza mai bine, performantele le sunt cu mult mai imbunatatite decat a celorlati, au memoria mai dezvoltata etc.

Somnul este compus din 5 nivele:

Primele patru sunt adunate intr-o componenta ce se numeste REM (non rapid eye movement).
Prima treapta este reprezentata de tranzitia de la starea de veghe la atipire.Urmeaza apoi un nivel intermediar al somnului, pentru ca nivelul 3 si 4 sa corespunda unui somn mai adanc. In ultima componenta a somnului are loc visul, urmand ca ulterior persoana sa se trezeasca.

Specialistii recomanda parintilor sa isi lase copiii sa adoarma in camera separata de a lor, pentru ca in felul acesta cei mici nu devin dependenti de prezenta parintilor lor pentru a adormi.

Alte sfaturi pentru a incuraja un copil sa doarma:

• Planifica somnul din timpul zilei. Copiii mici au nevoie de somn nu numai pe durata noptii ci si in timpul zilei.
• Nu iti lasa copilul sa consume lichide inainte de ora de culcare. Este interzis ca cel mic sa consume cofeina.
• Folositi veioze. Acestea sunt ca un mod de prevenire a cosmarurilor.
• Nu schimbati ora de somn a copilului, dereglandu-i astfel programul.
• Faceti exercitii cu cel mic. Acestea sunt menite atat pentru a ii mentine starea de sanatate cat si pentru a-l obosi.
• Permiteti-i copilului sa adoarma singur. Nu il grabiti stingandu-i becul si spunandu-i ca e ora de culcare si ca trebuie sa doarma. Astfel copilul percepe somnul ca pe o regula.



Sondaj

Ce parere aveti despre demersurile de eliminare a tezelor unice?