calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul acasa  »  Avantajele invatatului acasa

Avantajele invatatului acasa

calendar_month 24 Mar 2009, 00:00
Toata lumea recunoaste ca educatia de acasa cere sacrificii, rabdare si devotament, fara a mentiona si timpul foarte lung pierdut. Exista, intradevar, cateva avantaje ale sistemului de invatamant de acasa.

Educatie Personalizata

Educatia de acasa poate fi conceputa exact pentru nevoile copilului. Exista multe programe care sunt special gandite pentru cei care invata acasa. Un parinte poate alege carti si materiale potrivite interesului, stilului de invatare si telurilor celui mic. Un proverb celebru se refera exact la acest lucru: "Invata copilul, nu programa", explicand ca nevoile copilului sunt mult mai importante decat urmarirea unei programe fixe. Aceasta metoda de invatare ofera libertatea si flexibilitatea de a invata trei limbi straine, de a exersa cunostintele in matematica sau de a face un studiu aprofundat al literaturii antice, de exemplu.

Timp Liber

Deoarece sistemul de invatare de acasa este atat de eficient, cei mici pot termina temele foarte repede, si au mai mult timp liber pentru hobby-uri. Cateodata parintii opteaza pentru acest sistem in cazul in care copilul da semne de talente iesite din comun intr-un anumit domeniu (dans, muzica, sport), pentru ca el sa aiba mai mult timp pentru a se specializa in acea directie. Ei au flexibilitatea de a citi, a scrie, a visa, a construi lucruri si de a explora lumea inconjuratoare. Aceste lucruri lipsesc adesea din viata copiilor din ziua de astazi.

Relatii familiale stranse

Pentru ca performantele scolare sa fie bune, o familie care adopta acest sistem de invatare trebuie sa lucreze impreuna. Parintii trebuie sa invete sa aiba rabdare si sa nu aiba asteptari nici prea mari, nici prea mici de la copii. Copii trebuie sa ajute la treburile casnice astfel incat parintii sa aiba timp pentru predat.

Mai putin stres

Un avantaj al invatatului acasa este stresul redus la care sunt expusi. Multi parinti sunt preocupati de droguri, violenta, lacomie si promiscuitate, toate prezente in majoritatea scolilor din ziua de astazi. Astfel, invatatul de acasa este privit ca o modalitate de protectie a copiilor de aceste influente malefice.

Vezi si:
Pregatirea lectiilor - conditii de mediu
Cum sa castigi increderea unui adolescent


 
Sondaj
Cum iti vei petrece vacanta de iarna?